Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Ondermijnende criminaliteit

Drugsgeld dat wordt gebruikt om een horecabedrijf, een groentewinkel of een bruidsmodezaak te kopen. Dit zijn voorbeelden van hoe criminelen illegaal geld witwassen, vaak met hulp van tussenpersonen. De Belastingdienst bestrijdt deze ondermijnende criminaliteit door samen te werken met andere organisaties.

Wat is ondermijnende criminaliteit?

Bij ondermijnende criminaliteit gaat het vaak om ingewikkelde geldstromen waarbij niet meteen duidelijk is waar het geld precies vandaan komt. De georganiseerde criminaliteit (onderwereld) maakt dan gebruik van diensten uit de legale ‘bovenwereld’. Van ondermijnende criminaliteit heeft de hele samenleving last. Het leidt tot geweld en onveiligheid. Maar ook tot oneerlijke concurrentie voor eerlijke ondernemers en tot belastingontduiking.

Samenwerken tegen geld witwassen en belasting ontduiken

Het is niet eenvoudig om in kaart te brengen wie er verantwoordelijk is voor het witwassen van zwart geld en wie er aan meewerken. Daarom werken de Belastingdienst, de politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten samen. Allemaal beschikken we over informatie. Simpel gezegd hebben we allemaal een stukje van de puzzel. Door al die verschillende puzzelstukjes in elkaar te leggen, proberen we het plaatje compleet te maken.

In het jaarverslag van de 10 Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC’s) en het Landelijk Informatie- en Expertisecentrum (LIEC) leest u wat deze samenwerking oplevert.

Geld: het terrein van de Belastingdienst

Criminelen willen zo veel mogelijk geld binnenhalen. En geld is bij uitstek het terrein waar de Belastingdienst kennis van heeft. Wij kunnen bijvoorbeeld vaststellen dat er geen goede verklaring is voor de herkomst van geld. Met die informatie kunnen onze overheidspartners vaststellen dat het geld waarschijnlijk van criminele activiteiten komt. Dat is van belang voor een strafrechtelijke vervolging of het intrekken of niet verlenen van vergunningen. Zo stellen wij met onze kennis en informatie andere overheden in staat om ondermijning effectiever aan te pakken.

Aanpak ondermijnende criminaliteit

De aanpak van ondermijnende criminaliteit is er niet alleen op gericht om criminelen voor de rechter te krijgen, maar ook om ze in hun portemonnee te raken. De Belastingdienst kan een aanslag opleggen over het criminele inkomen en vermogen. Dat maakt het mogelijk om, aanvullend op de acties van onze partners, beslag te leggen op waardevolle spullen, zoals auto’s, panden of boten.

Zie ook

Deel deze pagina

Op deze pagina