Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Leren en ontwikkelen

Illustratie van medewerkers die zich ontwikkelen

De uitdagingen waar we voor staan vragen om een continu lerende organisatie. Daarom ondersteunen we medewerkers in hun ontwikkeling en vakmanschap. Dit doen we door het aanbieden van passende en actuele opleidingen, interessante functies en doorgroeimogelijkheden.

We vernieuwen het opleidingsaanbod in drie richtingen: digitaal leren mogelijk maken, meer eigen regie voor de medewerkers en het faciliteren van leren en ontwikkelen op de werkplek.

Uitgeschreven tekst video

(Een vrouw loopt richting de camera)

Ik ben King en ik werk als fiscalist bij de Belastingdienst.

Onze maatschappij verandert continu en snel ook. Wij willen graag iedereen in Nederland goed van dienst zijn. Daarom vinden we het belangrijk om een flexibele houding te hebben en mee te bewegen met ontwikkelingen in de samenleving.

Om dit te realiseren trainen we al onze collega's en helpen we graag bij hun persoonlijke ontwikkeling. Binnen de Belastingdienst bieden we een breed opleidingsaanbod. Hiermee willen we digitaal leren mogelijk maken en de eigen regie van de medewerker bevorderen en het leren op de werkplek faciliteren.

(Een andere vrouw loopt richting de camera)

Ik ben Gallyon en ik werk nu ruim twee jaar als teamleider binnen de Belastingdienst. In mijn rol als leidinggevende wil ik mezelf graag blijven ontwikkelen, en daar is binnen de Belastingdienst gelukkig heel veel ruimte voor.

Binnenkort start ik met een pre-master op het gebied van IT en volg ik een coachingstraject om aan de slag te gaan met mijn eigen ontwikkelvragen. Ook krijg ik leuke kansen, zoals het deelnemen aan een podcast over het binden en boeien van young professionals. Dit doe ik vanuit mijn bestuursfunctie bij de interne netwerkorganisatie Belastingdienst Jong.

Veel van de opleidingen worden gegeven door onze eigen medewerkers. Zo zijn er vaste docenten die nieuwe collega's het vak bijbrengen en ervaren collega's helpen hun kennis up to date te houden.

Wij denken ook graag mee over studie- en loopbaanmogelijkheden, in welke situatie dan ook. Wij zorgen ervoor dat onze collega's kunnen blijven groeien, ook als het uitdagend wordt. Bijvoorbeeld door de krappe arbeidsmarkt of door toename van hybride werken.

Uiteindelijk wil ik graag doorgroeien naar een strategische management positie. Dankzij de ruimte en ontwikkelingsmogelijkheden binnen de Belastingdienst wordt deze ambitie hopelijk snel werkelijkheid.

We investeren niet alleen in de opleiding van nieuwe collega's, maar ook in het verder professionaliseren van onze huidige collega's. Wij zorgen ervoor dat ze toegang hebben tot ontwikkelinterventies, op het moment dat ze het nodig hebben en gericht op wat ze nodig hebben om hun werk zo goed mogelijk te doen. Steeds meer online en ín het werk. We doen dat op een manier die medewerkers plezier geeft en uitdaagt.

Verwacht 2024

Uitgeschreven tekst

De verwachte belastingmiddelen in 2024 bedragen 372.096 miljoen euro. Dit bedrag komt voort uit meerdere belastingen. De voornaamste zijn de loon- en inkomstenheffingen en de omzetbelasting met 205.104 miljoen euro en 80.383 miljoen euro. Verder bestaat dit bedrag uit 46.475 miljoen euro vennootschapsbelasting, 24.091 miljoen euro overige belastingmiddelen, 6.588 miljoen euro autobelastingen, 6.497 miljoen euro dividendbelasting en 2.958 miljoen euro Schenk- en erfbelasting. 

We hebben naar schatting in 2024 28.081 FTE nodig om al zijn processen uit te voeren. 3.039 fte voor Grote ondernemingen, 7.480 fte voor Midden- en Kleinbedrijf, 3.646 fte voor Centrale Administratieve Processen, 4.069 fte voor Overige interne processen, 3.291 fte voor Informatievoorziening, 2.013 fte voor Klantinteractie & Services, 2.731 fte voor particulieren en 1.812 fte voor de FIOD.

Deel deze pagina