Ga direct naar de inhoud

Wie zijn we

Wij zijn de Belastingdienst. Wij zijn de grootste overheidsorganisatie. Wij dragen bij aan een financieel gezond Nederland.

Breed takenpakket

Als bijdrage aan een financieel gezond Nederland heffen en innen we belastingen en premies bij ondernemers en burgers. Maar ons takenpakket is breder dan dat. We keren ook toeslagen uit aan burgers als aanvulling op hun inkomen.

Eerlijk en zorgvuldig belastingen heffen en innen. 255 miljard op jaarbasis en 66 miljoen aangiften per jaar.
Toeslagen uitkeren. Huur, zorgkosten en kinderopvang. Per maand meer dan 1 miljard euro. Meer dan 8 miljoen mensen.


De Douane is ook een onderdeel van de Belastingdienst. Zij speelt een belangrijke rol in het bewaken van de buitengrens van de EU tegen ongewenste en onveilige goederen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat regels voor iedereen gelden. Zo wordt oneerlijke concurrentie voorkomen en bevorderen we een gelijk speelveld voor bedrijven binnen Nederland en de EU. Met de FIOD hebben we een opsporingsdienst in huis die fraudeurs strafrechtelijk kan aanpakken.

Douane werk uitvoeren. 13,7 miljoen containers. 10.000 kilo cocaïne. 3,6 miljard invoerrechten en accijnzen.
Fraude opsporen. Strafrechtelijk fiscaal en financieel opsporingsonderzoek. 500 afgerond onderzoeken.Integriteit

Wij hebben vergaande bevoegdheden die diep kunnen ingrijpen in het leven van burgers en bedrijven. Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat wij zorgvuldig met die bevoegdheden omgaan. Het is daarbij van wezenlijk belang dat de medewerkers integer handelen. Integriteit is dan ook een belangrijke waarde voor de Belastingdienst.

Basiswaarden

Onze drie basiswaarden - verantwoordelijk, geloofwaardig en zorgvuldig - vormen het uitgangspunt bij alles wat we doen. Deze basiswaarden gelden voor iedereen die bij de overheid werkt.

Deel deze pagina