Ga direct naar de inhoud

Hoe we georganiseerd zijn

Bij de Belastingdienst werken nu bijna 25.000 mensen. Een groot deel van onze medewerkers heeft direct contact met burgers en bedrijven. De rest van de medewerkers werkt bij de facilitaire bedrijven, concerndirecties en corporate diensten binnen de Belastingdienst.

Organisatie van de Belastingdienst

We kennen 3 soorten directies:

  1. Primaire-procesdirecties: deze voeren elke dag de kerntaken van de Belastingdienst uit, zoals belastingen innen en toeslagen uitkeren. Deze uitvoerende taken zijn belegd bij negen directies: Particulieren, Midden- en Kleinbedrijf, Grote Ondernemingen, Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), Centrale Administratieve Processen, Klantinteractie en Services en Informatievoorziening. Deze directies worden direct aangestuurd door de directeur-generaal Belastingdienst.
  2. Concerndirecties: deze zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit, kaders en het uitvoeringsbeleid. Zij worden aangestuurd door de plaatsvervangend directeur-generaal.
  3. Corporate diensten en Shared Service Organisaties: deze voeren ondersteunende taken uit. Zij worden aangestuurd door de plaatsvervangend directeur-generaal.

De Belastingdienst valt onder het ministerie van Financiƫn. Door de ontvlechting maken Toeslagen en Douane geen onderdeel meer uit van de Belastingdienst. Dit zijn nu zelfstandige onderdelen van het ministerie van Financiƫn.

Organogram

Deel deze pagina