Organisatie en taken
Publicatiedatum 09-06-2022

Bij de Belastingdienst werken bijna 27.000 mensen. Een groot deel van onze medewerkers heeft direct contact met burgers en bedrijven. Zij voeren de kerntaken van de Belastingdienst uit. De rest van de medewerkers werkt bij de facilitaire bedrijven, concerndirecties en corporate diensten binnen onze organisatie.
Hoe is de Belastingdienst georganiseerd?
De Belastingdienst is onderdeel van de Rijksoverheid. Onze organisatie is een directoraat-generaal (DG) van het ministerie van Financiën. De Belastingdienst zelf bestaat uit verschillende directies. Deze directies richten zich op een deel van de taken van de Belastingdienst. De directies zijn als volgt georganiseerd:
- De doelgroepdirecties zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en de handhaving op burgers en bedrijven. Deze organisatieonderdelen worden aangestuurd door de directeur-generaal van de Belastingdienst. De volgende 4 directies voeren deze taken uit:
- Particulieren
- Midden- en Kleinbedrijf
- Grote Ondernemingen
- Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD)
- In cluster Dienstverlening & Operaties (D&O) komen de expertise en taken samen op het gebied van gegevens, integrale productieplanning, IV van de Belastingdienst en (massale) interactie met burgers en bedrijven. De plaatsvervangend directeur-generaal D&O stuurt deze directies aan.
- In cluster Fiscaliteit, Rechtsstatelijkheid en Strategie richten de directies zich op belastingwetgeving en -beleid. Zij worden aangestuurd door de plaatsvervangend directeur-generaal Fiscaliteit, Rechtsstatelijkheid en Strategie.
- De directies met expertise op Financiën, beheersing, Organisatie, Personeel en Facilitair zijn ondergebracht in de clusters Financiën, Control & Beheersing en Mens & Organisatie. Zij worden aangestuurd door algemeen directeuren.
Organogram
Wat zijn de kerntaken van de Belastingdienst?
De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het:
- heffen, controleren en innen van rijksbelastingen, bijdragen zorgverzekeringswet, premies volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen.
- controleren of de wetgeving op het gebied van economische ordening wordt nageleefd. Bijvoorbeeld de controle op de deponeringsplicht van de jaarrekening en financiële integriteit.
- opsporen en bestrijden van financiële fraude en belastingfraude.
Ontvlechting Belastingdienst
Het kabinet besloot in januari 2020 om de organisatieonderdelen Toeslagen en Douane te ontvlechten van de rest van de Belastingdienst. Zo wil de regering goede dienstverlening aan burgers en bedrijven kunnen verzekeren.
Toeslagen en Douane maken daarom geen onderdeel meer uit van de Belastingdienst. Dit zijn nu zelfstandige onderdelen van het ministerie van Financiën. Wel wordt er gebruik gemaakt van verschillende gemeenschappelijke voorzieningen en gedeelde (ICT-)infrastructuur.