Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Even kennismaken met… Patricia Prüfer

Bij Centerdata (non-profit onderzoeksinstituut voor dataverzameling en onderzoek) ben ik verantwoordelijk voor de afdeling Beleidsonderzoek & Analyse. Ofwel: Policy Research & Analytics. Dat zeg ik er vaak bij, omdat het in het Engels meteen duidelijk wordt dat wij zowel kwantitatief beleidsonderzoek- en evaluaties doen, als analyses die te maken hebben met Analytics. Zoals Data Science, Machine Learning en AI.

dr. P. Prüfer

Als we zelf geen data verzamelen en/of analyseren en onderzoeksrapporten schrijven, adviseren we andere organisaties. Vaak zijn dit (semi)publieke instellingen zoals gemeentes. Of zorg- en welzijn organisaties in het sociaal en veiligheidsdomein, om meer waarde uit hun data te halen. Maar ook om processen, besluit- en beleidsvorming meer datagedreven te maken. 

"Goed onderbouwde analyses op basis van betrouwbare data zijn een belangrijk uitgangspunt voor verantwoorde beleid- en besluitvorming"

Voor mij zijn degelijke, goed onderbouwde analyses op basis van betrouwbare en goede data een belangrijk uitgangspunt voor verantwoorde beleid- en besluitvorming. Juist als het gaat om het gebruik van zogenaamde 'big data' en zeer geavanceerde technieken waar veel mensen nog geen experts in zijn. Des te belangrijker dus dat er wordt meegekeken, nagedacht en advies wordt gegeven vanuit een groep die er wel enigszins wat van af weet. Ook bij de Belastingdienst, Toeslagen, Douane en het Beleidsdepartement wordt steeds meer datagedreven gewerkt. Helaas zag je dit fout gaan. Daar hoop ik in de toekomst iets aan bij te kunnen dragen om dat te voorkomen.

We zijn als sinds 2018 bezig met 'Smart Start', een programma dat op een ethisch en juridisch verantwoorde kennis- en databased manier problemen eerder signaleert bij kinderen en kwetsbare gezinnen. En uiteindelijk met een brede groep, idealiter ook de doelgroep zelf, probeert te voorkomen. Deze ervaringen en expertise breng ik graag in bij deze commissie.

Deel deze pagina

Op deze pagina