Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Even kennismaken met… Friederike van der Jagt

Ik ben advocaat, gespecialiseerd in het privacyrecht. Zelf spreek ik regelmatig over privacygerelateerde onderwerpen. Ook ben ik één van de redacteuren van het tijdschrift  Jurisprudentie Bescherming Persoonsgegevens.

Vanuit juridisch perspectief wil ik proberen te helpen bij de uitleg van de privacywetgeving. Het is niet zo dat er niets mag, maar de wetgeving is er niet voor niets. Privacy is een grondrecht dat goed beschermd moet worden. Samen met mijn collega's in de commissie hoop ik dat we door het combineren van verschillende expertises ervoor kunnen zorgen dat we tot praktische, uitvoerbare adviezen kunnen komen.

"Het is van belang dat burgers vertrouwen in de overheid terugkrijgen"
mr. F.C. van der Jagt

De Toeslagenaffaire heeft duidelijk gemaakt wat er mis kan gaan wanneer persoonsgegevens onrechtmatig worden verwerkt. Het is voor burgers van belang dat zij het vertrouwen in de overheid terugkrijgen.

De overheid heeft een voorbeeldfunctie; burgers bevinden zich in een afhankelijkheidspositie. Zij moeten hun persoonsgegevens nu eenmaal verstrekken om aanspraak te kunnen maken op bijvoorbeeld een toeslag. Commentaar geven vanaf de zijlijn is makkelijk; ik wil graag iets doen en hoop daar via deze commissie een bijdrage aan te kunnen leveren.

Deel deze pagina

Op deze pagina