Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Even kennismaken met… Sandjai Bhulai

Al vanaf groep 6 ben ik gegrepen door alles wat met computers te maken heeft. Computers zorgen voor een enorme creatieve boost bij mij, en dat kan gaan over gamen, muziek, fotografie, videografie, onderwijs, noem maar op. Ik had ook al vrij vroeg een klik met rekenen en wiskunde. De combinatie met computers is dan niet zo gek. En dat is uiteindelijk uitgegroeid tot mijn beroep: data en algoritmiek.

Portretfoto van Sandjai Bhulai
prof. dr. S. Bhulai

Ik ben hoogleraar Business Analytics aan de Vrije Universiteit. Ik bestudeer en ontwikkel algoritmen en wiskundige modellen om organisaties slimmer te maken in de beslissingen die ze nemen. In dit vakgebied komen heel veel disciplines bij elkaar: statistiek en wiskunde, data science, machine learning, artificial intelligence om er maar een paar te noemen. Het mooiste van mijn werk is om te zien hoe de theoretische ontwikkelingen naar de praktijk gebracht worden en ook echt werken. Veel van mijn werk wordt toegepast in domeinen waar we de samenleving echt proberen te helpen. De geeft enorm veel voldoening.

''We kunnen burgers pas helpen als er zorgvuldig met technologie wordt omgegaan''

De werkzaamheden van de dienst heeft een enorme impact op de maatschappij. Ik ben erg enthousiast over de technologische ontwikkelingen die we nu doormaken en nog gaan doormaken. De inzet van deze middelen kan de burger enorm helpen. Maar dat gaat alleen werken als zorgvuldig met de technologie omgegaan wordt. Daarmee bedoel ik dat er goed nagedacht moet worden over zaken als: discriminatie door algoritmen, bias in de data, uitsluiting van groepen mensen, wenselijkheid van algoritmen, privacy, ethiek. Vanuit mijn functie als hoogleraar voel ik deze verantwoordelijkheid ook. Mijn doelen en die van de dienst komen hier goed samen.

Met de ervaring die ik op dit gebied heb, met mijn diepgaande kennis over data en algoritmen denk ik een waardevolle bijdrage te kunnen leveren in de commissie.

Deel deze pagina