Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Even kennismaken met… Paul van Geest

In Leiden studeerde ik Nederlandse Taal en Letterkunde en in Rome theologie. Sinds 2008 ben ik full professor Kerkgeschiedenis en Geschiedenis van de Theologie aan Tilburg University. Tevens ben ik sinds 2019 full professor Theologie en Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Portretfoto Paul van Geest
prof. dr. P.J.J. van Geest

Dat ik gevraagd ben voor deze adviesfunctie begreep ik pas na enige tijd. Mijn profiel als wetenschapper is namelijk uitgesproken geesteswetenschappelijk. En daarnaast ben ik ook nog eens theoloog.

Wat mij heeft doen besluiten om mee te doen, is de gedachte dat theologen heel goed zijn in het stellen van vragen over het impliciete mensbeeld aan een bepaalde theorie, model, strategie of wet ten grondslag ligt.

''Theologen zijn heel goed in het stellen van vragen over implicite mensbeelden die aan wetenschappelijk modellen ten grondslag liggen''

Ik vind het werkelijk een ongelooflijke uitdaging om hieraan deel te nemen. Heb er ook ontzettend veel zin in. Als lid van de pauselijke academie voor theologie in Rome adviseer ik (mensen rond) de paus al. En binnenkort het ministerie in Nederland. Ik hoef niet meer te twijfelen aan de zin van het bestaan (soms hanteren theologen ook het stijlkenmerk van de ironie als ze iets menen).

Deel deze pagina