Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Even kennismaken met... Emile Aarts

Vanuit mijn achtergrond als wis- en natuurkundige ben ik al vroeg in mijn loopbaan betrokken geraakt bij de ontwikkelingen en toepassingen van computers. Daarmee pas ik, op een bepaalde manier, in het rijtje van de vroege generatie computerwetenschappers in Nederland.

Na de afronding van mijn academische opleidingen in 1983 ben ik in dienst getreden bij Philips Research, waar bijna dertig jaar heb gewerkt in verschillende posities waaronder die van Chief Scientific Officer als laatste. En ben ik ruim dertig jaar hoogleraar informatica geweest. In 2019 heb ik mijn officiële loopbaan afgesloten in de functie van rector magnificus en sinds vorig jaar ben ik emeritus-hoogleraar. Nu vul ik de dagen met commissiewerk en adviseurschappen.

Portretfoto Emile Aarts
Prof. dr. E.H.L. Aarts

De fascinatie voor de mogelijkheden van de kunstmatige intelligentie en data science is een belangrijke motivatie geweest. Vooral als daarbij de verhoudingen tussen de exacte en de geesteswetenschappen op gespannen voet kwamen te staan.

Het werk dat we gaan doen in de Commissie Analytics zie ik als een zekere verlenging van dit spanningsveld. Aan de ene kant stelt de wiskunde ons in staat om complexe modellen te maken van lerende systemen. Die kunnen worden ingezet om analyses en voorspellingen te maken op grond van gegevens van personen en instanties. Ook wel 'analytics'. Aan de andere kant maken individuen en organisaties deel uit van de complexe interacties binnen onze samenleving. Waarbij context en cultuur niet altijd expliciet gekend zijn en dus niet worden meegenomen door de wiskundige modellen. Daardoor schieten analytics soms te kort wat leidt tot onwenselijke besluitvorming.

''Het wordt alleen een succes als de samenleving er beter van wordt''

Ons motto is ''van transactioneel naar relationeel''. Waarmee we duidelijk willen maken dat het gebruik van analytics niet gericht moet zijn op het realiseren van financiële transacties, maar op het bouwen van een relatie waarin begrip is voor de context die binnen de transacties plaatsvinden. De commissie opereert onafhankelijk van het ministerie van Financiën. Dat doet zij door met kennis van en inzichten van buiten het ministerie haar adviezen op te stellen.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik me verheug op het werken met de Commissie Analytics. De leden zijn zorgvuldig uitgekozen en dekken met hun kennis en kunde een grote diversiteit aan expertises en gezichtspunten. Zonder uitzondering gaat het om bekwame en ervaren personen die ieder voor zich veel te brengen hebben, maar zich ook bewust zijn van het feit dat de menselijke maat voorop staat. We gaan dit samen doen en het wordt alleen een succes als de samenleving er beter van wordt.

Deel deze pagina