Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Ondernemers geholpen met betalingsuitstel

zzp-er bekijkt zijn telefoon in bouwmarkt

Ondernemend Nederland is hard geraakt als gevolg van corona. In een onderzoek dat deze zomer is gehouden, bleek ruim de helft van de ondernemers negatieve effecten te voelen in hun bedrijfsvoering en zag een derde dit voorjaar zijn omzet met ten minste 30% dalen. Veruit het grootste deel van de ondernemers gaf aan zich geholpen te voelen door de economische steunmaatregelen van het kabinet, waaronder de mogelijkheid om uitstel van belastingbetaling aan te vragen.

Sinds de aankondiging van het betalingsuitstel hebben ruim 250.000 ondernemers van de regeling gebruik gemaakt. Ruim een vijfde heeft zijn belastingschuld inmiddels al afbetaald. Toch staat de teller op 4 november 2020 nog op 205.605 gebruikers van bijzonder uitstel van betalen vanwege corona. Daarmee is een bedrag gemoeid van ruim 11 miljard euro.

Betalingsuitstel verlengd

Het aantal nieuwe aanvragen is - door de aangescherpte kabinetsmaatregelen en de aanvraagdeadline van 1 oktober - in september fors toegenomen. Op 3 november heeft het kabinet besloten de aanvraagtermijn voor coronagerelateerd betalingsuitstel te verlengen tot 1 januari 2021. Daardoor kunnen de ruim 4.000 aanvragen die ná de deadline waren binnengekomen, alsnog worden verwerkt. Sinds 4 november is het online aanmeldformulier aangepast, zodat ondernemers nieuwe aanvragen eenvoudig en snel kunnen indienen.

36 maanden per 1 juli

Op 1 januari 2021 vervalt het betalingsuitstel en moeten ondernemers hun nieuwe betalingsverplichtingen, zoals de btw-aangifte over het laatste kwartaal van 2020, weer betalen. Voor de opgebouwde schuld krijgen zij meer tijd: zij krijgen 36 maanden om het bedrag af te lossen en hoeven daar pas in juli 2021 mee te starten.

Deel deze pagina