Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Nieuw signalenproces fraudebestrijding uitgesteld

De Belastingdienst heeft besloten om een nieuw signalenproces voor fraudebestrijding nog niet in gebruik te nemen. Daarover is de Tweede Kamer woensdag 31 augustus geïnformeerd. Omdat de Belastingdienst belang hecht aan de zorgvuldige behandeling van burgers en ondernemers, naast het belang van fraudeopsporing, is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om advies gevraagd. Uit het advies blijkt dat het signalenproces en het bijbehorende systeem (TSV) nog niet aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voldoen.

Verantwoord omgaan met gegevens

Het nieuwe signalenproces en de Tijdelijke Signalering Voorziening (TSV) zijn ingericht als vervanging van de Fraude Signalering Voorziening (FSV) die in 2020 is stopgezet. De Belastingdienst heeft waardevolle lessen getrokken uit de ervaringen met de FSV en wil daarom uiterst zorgvuldig omgaan met nieuwe systemen waarbij gegevens van burgers en bedrijven worden verwerkt.

Wanneer het nieuwe signalenproces en de TSV wel in gebruik worden genomen, is nu nog niet duidelijk. De Belastingdienst wil de adviezen van de AP eerst goed bestuderen en deze gebruiken om het nieuwe proces zo goed mogelijk in te richten. Beide belangen, die van fraudeopsporing en de zorgvuldige behandeling van burgers en ondernemers, staan hierbij centraal.

De Kamerbrief en het advies van de AP zijn beschikbaar op Rijksoverheid.nl. Op
13 september vindt er debat plaats in de Tweede Kamer over de FSV en de bevindingen van de AP.

Zie ook

Categorie :

Deel deze pagina