Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Nabestaandenmachtiging biedt meer gemak

Sinds februari 2023 is het mogelijk om online een nabestaandenmachtiging aan te vragen. Met deze machtiging regelen nabestaanden online de belastingzaken van een overledene. Zo’n 20.000 mensen maakten hiervan al gebruik  om de aangifte inkomstenbelasting voor de overledene te doen.

Met het mogelijk maken van het online aanvragen van de nabestaandenmachtiging, heeft de Belastingdienst weer een stap vooruitgezet in de dienstverlening voor nabestaanden. Een stap die aansluit bij een van onze strategische prioriteiten: ‘de burger centraal'.

Bert Streng: "Nabestaanden hebben het in de rouwperiode al moeilijk en druk genoeg."

Bert Streng, ketenmanager Schenk- & Erfbelasting is daar trots op. Bert: “Nabestaanden hebben het in de rouwperiode al moeilijk en druk genoeg met allerlei regelzaken, waar hun hoofd niet naar staat. Daarom is het belangrijk dat wij het mogelijk maken dat zij achter de computer de fiscale zaken van de overledene kunnen regelen.

Voorheen moesten nabestaanden een afspraak maken via de BelastingTelefoon om vervolgens de aangifte van de overledene aan een fysieke balie te regelen. Nu kunnen zij thuis de aangiften doen of toeslagen afronden voor de overledene via Mijn Belastingdienst."

Informeren over langere verwerking

"Voor sommige nabestaanden is het niet gelukt de machtiging vóór 1 mei 2023 af te geven. Om te voorkomen dat de Belastingdienst de vertraging bij het afhandelen van de aanvragen bij nabestaanden neerlegt, krijgen deze nabestaanden extra tijd om aangifte te doen. Zij krijgen hierover een brief."

Deel deze pagina