Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Jongeren laten geld liggen: Belastingdienst helpt met financiële educatie

De financiële geletterdheid van jongeren krijgt de laatste jaren meer aandacht. Ook van de Belastingdienst. Want jongeren komen steeds vroeger in aanraking met financiële verleidingen. Ook weten veel jongeren niet dat ze al aangifte mogen doen als ze een bijbaan hebben. Dat is zonde, want het kan hen zomaar honderden euro’s opleveren.

Van 24 tot en met 28 maart doet de Belastingdienst met lesmateriaal weer mee aan de jaarlijkse Week van het Geld. Dit jaar staat de vraag centraal: Hoe maak jij je gelddromen waar? Met deze deelname en het beschikbaar stellen van gratis lesmateriaal voor mbo-studenten draagt de Belastingdienst bij aan het versterken en ontwikkelen van financiële vaardigheden onder jongeren.

Nu kopen, later betalen

Tijdens de plenaire opening van de Week van het geld gaf een panel van jongeren inzicht in de financiële zorgen en dilemma’s van jongeren. Schulden komen vaker voor bij jongeren. Problemen kunnen ontstaan door ‘nu kopen, later betalen’ als je toch die game of concerttickets al wilt hebben. Of doordat ze niet hebben geleerd te sparen. Ook blijken ze niet allemaal even goed bestand tegen gewiekste online verkooptechnieken. Voldoende redenen dus om jongeren te helpen meer grip te krijgen op hun financiën.

Collega’s Sander van Bastelaar en Demi van Houten gaven daarom de interactieve les ‘Laat geen geld liggen’ aan een aantal mbo-studenten tijdens de officiële opening in de Beurs van Berlage. Zij spraken met deze jongeren over slimme geldkeuzes en gaven handvatten mee voor het zelf doen van hun belastingaangifte.

“De Belastingdienst is geen eng instituut”

"Veel mbo-studenten doen nu nog geen belastingaangifte, terwijl ze vaak wel recht hebben op een teruggaaf. Om het terug te krijgen, moeten ze wel aangifte doen. Het is enorm zonde dat studenten dit geld laten liggen", zegt Demi. "Ik vind het belangrijk om studenten bewust te maken over waarom we belasting betalen, en aangifte inkomstenbelasting doen. Dat het de moeite is om te checken of ze geld terug kunnen krijgen van de Belastingdienst. In onze interactieve les helpen we hen een beeld te krijgen van het aangifteproces door middel van een oefentool. Zo weten ze wat ze te wachten staat als ze zelf aangifte doen."

Sander vult aan: "In de meeste gevallen is het voor jongeren relatief eenvoudig om aangifte te doen. Dat kan al snel honderden euro's opleveren. Daarnaast vind ik het belangrijk dat wij laten zien dat de Belastingdienst geen eng instituut is om van weg te blijven, maar dat we voor hen relevant zijn en graag willen helpen. We willen studenten bewust maken van hun recht op een teruggaaf als te veel belasting is ingehouden. Ook laten we weten dat er hulp is op een manier die bij hen past als ze vragen hebben. Je kunt contact opnemen via de socials, de BelastingTelefoon of een afspraak maken. Natuurlijk is het ook helemaal prima om je te laten helpen door iemand die je kent."

Jongeren reageren positief op het lesmateriaal

“Wie hebben er al eens aangifte gedaan?” vragen Sander en Demi tijdens de les aan de aanwezige mbo-studenten. “Ik had wel een bijbaantje, maar heb nog nooit aangifte gedaan”, antwoordt een jongen. Hij zag er niet zo het nut van in. “Het kan toch de moeite waard zijn om thuis te checken of je geen geld laat liggen”, reageert Sander. Een studente gaf aan dat zij het best makkelijk vindt om aangifte te doen. Weer een ander deed al 3 keer aangifte én kreeg geld terug. Enkele anderen deden dat pas 1 keer of nog nooit. Demi: “We lieten met oefentool uit het lesmateriaal een eenvoudige aangifte zien en hopen dat de rest nu ook aangifte gaat doen.”

Oproep aan docenten: gebruik het lesmateriaal

Sander: "Ik zou het mooi vinden als docenten Maatschappijleer of Omgangskunde naast de aandacht voor ons politiek stelsel ook iets meer vertellen over waarom we belasting betalen en hoe dat Nederland draaiende houdt. Minimaal 1 uur per lesjaar hier aandacht aan besteden zou al een verschil maken. Maak het niet te ingewikkeld en houd het laagdrempelig en interactief."

Demi vult aan: "Wij verzorgden vandaag deze les voor de Week van het geld, maar het lesmateriaal kan het hele jaar door gebruikt worden door docenten zelf. Zo ondersteunen we docenten om jongeren wegwijs te maken in belastingzaken en bij te dragen aan financiële zelfredzaamheid. Het lesmateriaal is gratis en is te vinden via belastingles.nl.”

Onderzoek financiële vaardigheden jongeren

Financiële vaardigheden zijn essentieel, zeker voor jongeren die steeds vaker zelfstandig financiële beslissingen moeten nemen. Toch blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken dat veel jongeren moeite hebben met geldzaken. Ze sparen te weinig, kopen op afbetaling, trappen soms in nepwebwinkels en laten zich verleiden door slimme marketingtrucs zoals ‘gratis’ verzendkosten bij een grotere bestelling.

  • 35% van de jongeren voelt zich niet goed voorbereid om later hun eigen geldzaken te regelen, zoals toeslagen aanvragen, verzekeringen afsluiten of belastingaangifte doen.
  • 20% is weleens opgelicht door een nepwebwinkel.
  • 50% kent iemand die is opgelicht.
  • 75% van de jongeren vindt het belangrijk om op school iets te leren over geldzaken.

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Deel deze pagina