Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Jongeren inspireren Belastingdienst met hun dromen en vragen

Stel je voor: een ruimte vol jonge mensen, bruisend van energie en ideeën, die samenkomen om mee te denken over de toekomst van de Belastingdienst. Dit is precies wat de DenkTank Jongeren van de Belastingdienst en Dienst Toeslagen doet.

Wat begon als een experiment, groeide in 1 jaar uit tot een waardevolle samenwerking. Met scherpe inzichten, nieuwe perspectieven en concrete verbeterpunten voor communicatie en dienstverlening.

Jaar vol inzichten

Tijdens de bijeenkomsten bleek hoe ingewikkeld belastingen en toeslagen kunnen zijn, zeker voor jongeren die net op eigen benen staan: gaan studeren, werken of ondernemen. De DenkTank maakte duidelijk wat jongeren nodig hebben van de overheid: duidelijke uitleg, ruimte om fouten te maken en communicatie die ondersteunt in plaats van afrekent.

“We willen graag bevestiging dat we het goed doen, in een oefenomgeving proberen,” zei Chigozie. Djauhara voegde toe: “Geef ruimte aan fouten maken, dat het mogelijk is om fouten te maken zonder gevolgen.”

Een terugkerend thema was onzekerheid. Heldere communicatie in begrijpelijke taal zorgt voor vertrouwen en betrokkenheid. Jongeren waarderen het wanneer verwachtingen duidelijk zijn. Geen ‘gelikte’ influencers, maar échte verhalen van mensen zoals zij. Herkenbaarheid en eerlijkheid zijn daarbij cruciaal.

Samen leren

De DenkTank leverde niet alleen waardevolle input op, maar was ook een oefening in luisteren en samenwerken. Coördinator Marloes Dasburg-Mijnders: “Ik ben zelf nog jong met mijn 34 jaar, maar ook ik merk een generatiekloof. En dat is helemaal niet erg – we kunnen zoveel van elkaar leren.”

De jongeren gaven scherpe feedback op toon en vorm. Een duidelijk signaal was dat communicatie die te hip of bedacht overkomt juist averechts werkt. Wat wel aanspreekt: ervaringsverhalen, duidelijke voorbeelden en informatie die aansluit bij het dagelijks leven.

Van inzichten naar actie

De opbrengsten van het 1e jaar krijgen al op verschillende manieren een plek. Zo is gestart met de ontwikkeling van lesmateriaal voor mbo-studenten en wordt onderzocht hoe jongeren als ‘peers’ anderen kunnen informeren.

“We willen jongeren niet alleen horen, maar ook actief betrekken bij het maken van bijvoorbeeld social media berichten, lesmateriaal of het meeschrijven aan memo’s,” aldus Marloes. Tijdens de sessies dachten jongeren ook mee over wie we nog niet bereiken en hoe dat anders kan. Die inzichten worden na de zomer verder uitgewerkt in campagnes en communicatieaanpakken.

Vooruitkijken

Het 2e jaar van de DenkTank richt zich op co-creatie. Jongeren blijven meedenken en meedoen: van het testen van campagnes tot het geven van feedback op concepten. Ook thema’s als jongeren en ondernemen en schuldenproblematiek komen aan bod.

Door jongeren actief te betrekken, blijft hun leefwereld niet alleen een inspiratiebron, maar een concrete bouwsteen voor begrijpelijke, toegankelijke en betrouwbare overheidscommunicatie. “We kijken uit naar het vervolg en naar alles wat we nog van jongeren kunnen leren,” aldus Marloes. “De jongeren houden ons scherp. Dit helpt om beter te luisteren en sneller aan te sluiten bij wat echt nodig is.”

Meer informatie

Bekijk de pagina DenkTank Jongeren of lees het artikel Nieuwe DenkTank: Een frisse blik op de toekomst van onze dienstverlening

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Categorie

Deel deze pagina