Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

J5 Summit: “Voor criminelen is de grens een wapen”

In de voortdurende strijd tegen financiële en fiscale criminaliteit trekt de FIOD samen op met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, en Australië. Zij zijn partners in de Joint Chiefs of Global Tax Enforcement: beter bekend als J5. De belastingdiensten en de FIOD’s van deze 5 landen bundelen hun krachten om financiële en fiscale criminaliteit mondiaal aan te pakken.

''Voor criminelen is de grens een wapen: in een paar muisklikken gaat een criminele waardestroom de wereld over. 80% van onze opsoringsonderzoeken naar criminele activiteiten heeft ondertussen een internationale component. Daarom moeten we verder en intensief inzetten op internationale samenwerking'', zegt Niels Obbink, algemeen directeur van de FIOD.

De J5: samenwerken en innoveren

Van links naar rechts:
John Ford (Australië), Eric Ferron (Canada), Niels Obbink (Nederland), Staatssecretaris Marnix van Rij, DG Belastingdienst Peter Smink, Richard Las (Verenigd Koninkrijk), Jim Lee (Verenigde Staten).

De J5 is een samenwerkingsverband tussen Amerikaanse, Britse, Australische, Canadese en Nederlandse experts van fiscale- en opsporingsdiensten. Sinds 2018 werken deze diensten samen en delen ze kennis en informatie om financiële en fiscale fraude nog effectiever aan te kunnen pakken. De opkomst van nieuwe fraudefenomenen en technieken wordt gedeeld, net als de beste methoden om daar snel achter te kunnen komen. Nederland en de VS lopen bijvoorbeeld samen voorop met hun kennis over de aanpak van cryptofraude. Andere landen brengen weer over andere onderwerpen hun expertise in. Daarnaast werkt de J5 toe naar een overzicht van fraudevormen waarop samengewerkt kan worden. Samen staan we sterker is het devies.

Wil je meer weten over de J5?

Meer informatie over de J5 vind je op de website www.irs.gov.

Kennis en informatie internationaal benutten

Om die kennis met elkaar te kunnen delen, is er regelmatig overleg. Vanwege de afstand en tijdsverschillen is dat vaak digitaal. Maar deze week vindt er in Amsterdam een fysieke conferentie plaats.

Nieuwsgierig geworden?

Meer weten over over de internationale aanpak van fraude in de J5 en de rol van de FIOD? Beluister dan de podcast met Niels Obbink via Spotify of Springcast.

Deze 'Summit' staat voor een groot deel in het teken van publiek-private samenwerkingen bij de aanpak van fraude. Onder andere banken en Fintech bedrijven hebben ook veel last van criminele fraudepogingen. Dat betekent dat ook zij beschikken over kennis en signalen over fraudefenomenen. Door die informatie met elkaar te delen, kan fraude beter voorkomen en aangepakt worden. Tegelijkertijd kunnen private partijen hun rol als poortwachter beter invullen. Dit soort publiek-private samenwerkingen vonden al binnen een aantal landen plaats (waaronder Nederland), maar de J5 geeft dit sinds vorig jaar ook internationaal vorm in het zogeheten Global Financial Institutions Partnership (GFIP).

Demissionair Staatssecretaris Marnix van Rij opende de conferentie en sprak over het belang van de samenwerking van belasting- en opsporingsdiensten met private bedrijven en overheden voor een hoge belastingmoraal en een gezonde economie.

Demissionair Staatssecretaris Marnix van Rij

Voor de samenleving

''Voor burgers en ondernemers betekent het dat de overheid actief bezig is om onze economie en samenleving financieel en fiscaal te beschermen en weerbaar te maken. Omdat criminaliteit en fraude dóór en óver grenzen heen gaat, werken en innoveren wij ook sterk internationaal samen. Dát is waar de FIOD, J5 en de GFIP Summit voor staan'', aldus Niels Obbink

Dat heeft ook echt impact. Een bekend resultaat is bijvoorbeeld het offline halen van een provider die het mogelijk maakte om crimineel geld via bitcoins wit te wassen.

Deel deze pagina