In gesprek gaan staat centraal voor deurwaarders
Een deurwaarder aan je deur? Daar gaan je auto en andere bezittingen zou je denken. Toch gaan ze niet altijd direct over tot inning. In gesprek gaan en op zoek naar een gezamenlijke oplossing staat centraal in hun aanpak. Zo ook tijdens een grote verkeerscontrole aan de A58 bij Tilburg.
Uitgeschreven tekst video
Lars de Kock: We zijn vandaag openstaande belastingen aan het invorderen op basis van kenteken. Dus vandaar dat we langs de snelweg staan. Dat kunnen particulieren zijn met een motorrijtuigenbelasting, inkomstenheffing, iets niet betaald. Maar ook veel ondernemers kunnen het zijn. Omzetbelasting, vennootschapsbelasting, loonheffing. Alles wat je maar kan bedenken qua belastingen kunnen hier voorbijkomen. Heel divers.
We geven je een kans, we zullen je vragen om het te betalen. Dan ben je er gelijk van af. Mocht dat niet lukken, gaan we kijken naar een passende oplossing om dan toch in de toekomst betaald te krijgen, zodat je weer helemaal bij bent.
Heel veel mensen zijn aan het werk doordeweeks, dus die treffen we thuis niet. Dit is dan een mooie manier om dan toch met mensen in contact te komen. Die zijn altijd onderweg zoals je ziet.
Er komt iemand binnenrijden, je geeft aan wat er openstaat en dan begin je met vragen stellen. Dus je vraagt: 'Dit en dit staat er open. Bent u daarvan op de hoogte? 'Hoe is dat zo gekomen?' Dan kom je in een gesprek en dan komt iemand vanzelf wel met de oorzaken van die problemen. En dan kunnen we samen gaan kijken: wat is hier dan een passende oplossing? Dat is voor mij inlevend invorderen.
"Meer mensen in grote schuldproblemen, dat wil je voorkomen", vertelt deurwaarder Lars de Kock. "Het klinkt wellicht heel raar, maar we willen eigenlijk zo vroeg mogelijk bij mensen met onbetaalde belastingen zijn. Juist doordat we fysiek in contact met ze komen, kunnen we ze helpen met de verdere stappen. We proberen mee te denken in oplossingen en wijzen hen daar de weg naartoe, die ze dan zélf moeten nemen."
Inlevend invorderen
"Niet innen of beslagleggen is natuurlijk ook geen optie. Het is oneerlijk voor bijvoorbeeld de ondernemers die wel netjes z’n rekeningen op tijd betalen. En uiteraard hebben we regel- en wetgeving voor een reden. Iedereen moet zich daar aan houden. Door samen te kijken naar de oorzaak van de schuld kunnen we proberen een passende oplossing te vinden. Zo voorkomen we, al vroeg in het proces, dat schulden, kosten en boetes oplopen, de complexiteit toeneemt en een oplossing steeds verder weg is."