Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

“Ik ben trots op mijn ontwikkeling”

Bashar Al Ali en Mehmet Hatipoglu kwamen allebei als vluchteling naar Europa. De een vluchtte voor een burgeroorlog en de ander voor politieke vervolging. Via TalentWerkt! vonden ze een baan bij de Belastingdienst. Het werk gaf ze een basis voor zelfontwikkeling, nieuwe kansen en de mogelijkheid om beter Nederlands te leren. Bashar: “Ik ben trots op wat ik heb bereikt.”

Vorig jaar spraken Mehmet en Bashar al over hun eerste ervaringen bij Belastingdienst. Een jaar later vertellen ze hoe het met ze gaat.

Groen als gras

In een jaar tijd kan er veel veranderen realiseert Mehmet zich: “Een jaar geleden was ik een kersverse nieuwe ambtenaar. Ik beheerste nog niet alle systemen en kende nog niet veel mensen. Daarom vroeg ik altijd aan iedereen waar ik terecht kon voor vragen. Nu is dat compleet anders. Ik heb collega’s die inmiddels vrienden zijn geworden. Ik weet waar ik heen kan met mijn vragen. Misschien nog belangrijker, ik weet nu hoe ik mijn vraag moet stellen. Je moet in het Nederlands de juiste bewoording weten, anders kom je moeilijk aan het antwoord.

Bashar vult daarop aan dat het soms ook goed voelt om zelf het antwoord te weten: “Ik vertrouw nu meer op mijn eigen kunnen. Ik merk ook dat ik meer verantwoordelijkheid aankan. Niet dat ik elke vraag weer doorvraag aan een collega. Soms weet ik niet gelijk het antwoord, maar dat maakt niet uit. Ik kan de belastingwetten lezen zodat ik weet wat er mis is met de aangifte. Ik ben trots de ontwikkeling die ik afgelopen jaar heb doorgemaakt.

Portretfoto van Mehmet Hatipoglu
Mehmet Hatipoglu

Teamleider in spe

Wat heeft de toekomst in het verschiet? Bashar: “Ik wil bij de Belastingdienst blijven, hoewel ik nog niet weet naar welke functie ik wil groeien. Er heerst hier een goede sfeer, je hebt flexibiliteit in je werk en ruimte om jezelf te ontwikkelen. Mehmet is het daarmee eens: “Je hebt zoveel verschillende rollen en functies binnen de organisatie dat je alles kan doen wat je wilt. Dat vind ik prachtig. Je kunt op een gegeven moment zeggen: Ik wil teamleider worden. Daar hebben ze een kweekvijver voor. Natuurlijk moet je wel geschikt zijn voor de functie, maar de mogelijkheid om het te proberen is er.”

TalentWerkt! voor collega's Wet Banenafspraak

TalentWerkt! is een kweekvijver om medewerkers Banenafspraak in te werken en voor te bereiden op een functie bij de Belastingdienst. Daarin worden zij actief ondersteund. Heb je interesse? Lees meer op de website Werken bij de Belastingdienst.

Volkomen geaccepteerd

Portretfoto van Bashar Al Ali
Bashar Al Ali

Ze kwamen ooit als statushouders naar Nederland, maar Mehmet heeft inmiddels een permanente verblijfsvergunning en Bashar zelfs al 3 jaar de Nederlandse nationaliteit. Voelen ze nog een afstand op het werk ten opzichte van hun collega’s? Bashar: Als iemand aan mij vraagt wat mijn achtergrond is zeg ik dat ik uit Syrië kom, niet dat ik Nederlander ben. Op het werk maakt dat niet uit. Ik word volkomen geaccepteerd. Op het kantoor in Den Haag werken heel veel verschillende culturen door elkaar. Super divers. Ik voel daar absoluut geen eenzaamheid.

Mehmet: Op het werk is het inderdaad geen probleem. Buiten het werk hangt er nog wel een negatief beeld aan het woord asielzoeker. Geldzoekers, denken ze. Daarom ben ik ook vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. Wij geven voorlichting aan studenten, van basisschool tot universiteit. We proberen dat beeld recht te trekken door de mens te laten zien achter de term. Wie zijn nou die vluchtelingen? Wat zijn nou migranten? Ik gebruik mezelf als voorbeeld. Ik was ambtenaar in mijn eigen land, en nu ben ik een ambtenaar in Nederland. Er is niks veranderd.

Bashar: We zijn geen geldzoekers. Wij willen ons graag een stukje veiliger voelen. Dat heeft te maken met onze achtergrond. Dat gevoel heb ik hier.

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Categorie :

Deel deze pagina