Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

FIOD, Belastingdienst en private sector strijden samen tegen zware criminaliteit

Excessief geweld, corruptie en witwassen de wereld uit helpen. Dat is de inzet van de samenwerking tussen overheid en meerdere Nederlandse banken.

Wat begon als proef in 2019, is nu een structurele samenwerking. De private en publieke partijen richten hun pijlen op dienstverleners die misdaad mogelijk maken, zogenaamde facilitators.

Onder de noemer Serious Crime Task Force (SCTF) dragen Politie, Openbaar Ministerie, Financial Intelligence Unit (FIU), FIOD en ABN Amro, ING Rabobank, Volksbank en Knab, bij in de strijd tegen zware criminaliteit.

De publieke partijen doen onderzoek naar mogelijk verdachte facilitators. Banken zoeken daarna in hun eigen systemen naar mogelijke signalen van fraude door deze dienstverleners. De FIU bekijkt of er daadwerkelijk een vermoeden van fraude bestaat. De FIOD gaat vervolgens op onderzoek uit.

Resultaat

Deze samenwerking heeft sinds de start in 2019 geleid tot een aantal strafzaken, honderden verdachte transacties en aangescherpte procedures in het bankwezen. Daarnaast leren de partijen van elkaar meer over deze vorm van criminaliteit, zoals ondergronds bankieren.

Deel deze pagina

Op deze pagina