Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

De Europese ID-wallet: “Onmisbaar voor het digitale zakendoen”

Een Duitse intermediair die een Nederlands bedrijf vertegenwoordigt bij belastingzaken in Frankrijk? Met de Europese ID-wallet is dat straks een fluitje van een cent. De wallet maakt het burgers en bedrijven gemakkelijk om binnen de EU persoonlijke gegevens op een veilige manier te delen. De Belastingdienst helpt mee met ontwikkelen en doet in 2026 mee aan een internationale gebruikstest. “De wallet wordt onmisbaar voor het digitale zakendoen”, vertelt Anneke Veldman-Kalma, directeur Gegevens bij de directie Centrale Administratieve Processen. 

Onmisbaar

Anneke Veldman-Kalma: “Bij het uitwisselen van gegevens staat vertrouwelijkheid hoog in het vaandel.”

De wallet is als het ware een digitale portemonnee, waarin gebruikers hun identiteit en belangrijke gegevens veilig kunnen bewaren en gebruiken. Bijvoorbeeld door het te delen met de Belastingdienst bij het doen van aangifte. Als onderdeel van het WE BUILD consortium werkt de Belastingdienst mee aan de ontwikkeling van de wallet en het daarbij horende ecosysteem van betrokken partijen. De dienst voert een gebruikstest uit die onder andere kijkt naar de uitgifte van btw-nummers.

“De wallet wordt onmisbaar voor het digitaal zakendoen”, vertelt Anneke. “We zien zelfs mogelijkheden voor burgers om geheel digitaal een bedrijf op te richten. Inclusief aanmelding bij de Belastingdienst als belastingplichtige. Door mee te helpen bij de ontwikkeling zijn we straks klaar om de wallet te gebruiken binnen onze belastingprocessen en te voldoen aan de eIDAS-verordening.”

Wat is eIDAS? 

eIDAS staat voor ‘Electronic Identification And Trust Services’. Met eIDAS hebben de Europese lidstaten afspraken gemaakt om dezelfde begrippen, betrouwbaarheidsniveaus en onderlinge digitale infrastructuur te gebruiken. Een onderdeel van de oorspronkelijke verordening uit 2014 is het grensoverschrijdend gebruik van Europees erkende inlogmiddelen. Europese Identiteit Wallets zijn in de herziene verordening van 2024 toegevoegd.

Betere samenwerking 

Anneke: “Indien er straks een woonplaatsverklaring in de wallet is opgenomen, dan erkennen wij dat als een formele verklaring van een buitenlandse belastingdienst. We kunnen die gegevens dan gebruiken in onze aangiftes. Handig voor de burger, die binnen de EU makkelijk tussen landen kan schakelen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dubbele belastingheffing. Betere samenwerking tussen belastingdiensten betekent betere dienstverlening. En ook niet onbelangrijk, tijdbesparing voor zowel ondernemers als voor ons.” 

De gebruikstest van de Belastingdienst kijkt onder andere naar:  

  • Het uitgeven van btw-nummers om in de wallet op te nemen en het gebruik daarvan in belastingaangiften.  
  • Landsgrensoverschrijdende vertegenwoordiging van organisaties door medewerkers van andere organisaties (de Duitse intermediair die een Nederlands bedrijf vertegenwoordigt bij belastingzaken in Frankrijk). 
  • Het digitaal indienen van belastingaangiften in Europa.  
  • Het aanvragen en uitgeven van woonplaatsverklaringen (tax-residency) om dubbele belastingheffing te voorkomen. 

WE BUILD

Het WE BUILD consortium is een internationaal samenwerkingsverband bestaande uit zowel overheden en bedrijven. Het ministerie van Economische Zaken en de Kamer van Koophandel zijn namens Nederland een drijvende kracht in het consortium.
Met WE BUILD focust de Belastingdienst op het testen van het gebruik van Wallets en elektronische handtekeningen.

Co-creatie 

Anneke: “Het gaat ons erom hoe we zo goed mogelijk gegevens kunnen uitwisselen. Van bedrijven naar ons, of tussen belastingdiensten van andere lidstaten binnen de EU. Vertrouwelijkheid staat daarbij hoog in het vaandel. Ik vind het heel gaaf dat we samen met Zweden en Finland echt mee creëren aan de ontwikkeling van de ID-wallet. Hierdoor oefenen we invloed uit op hoe de wallet functioneert en zorgen we dat dit aansluit bij onze manier van werken. Tegelijkertijd kijken we kritisch naar de gevolgen voor onze eigen processen en dienstverlening. Zo bereiden we ons optimaal voor op de invoering.” 

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Categorie

Deel deze pagina