Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Daarom duurt de btw-verlaging op groente en fruit langer

De accijns op benzine en diesel is sinds 1 april omlaag met 17 en 11 cent. En per 1 juli geldt voor energie het lage btw-tarief. Terecht dat mensen zich afvragen waarom de btw-verlaging op groente en fruit dan langer moet duren.

“Ik begrijp heel goed dat mensen hierover vragen stellen”, zegt Khalid El Idrissi. “Ze willen van ons weten waarom het bij de andere btw-verlagingen wel snel lukte en wanneer we dan daadwerkelijk het nultarief voor groente fruit invoeren.”

Khalid geeft bij de Belastingdienst advies over de uitvoeringskant van nieuwe wetgeving en is momenteel volop betrokken bij de verlaging van btw op fruit en groente.

Gevolgen voor ondernemers

Khalid El Idrissi

“De prijzen voor energie en brandstof omlaag brengen was in een maand beklonken, omdat de energie een duidelijk afgebakende productgroep is. De btw-verlaging op groente en fruit is veel complexer”, verduidelijkt Khalid. “Het idee voor het nultarief op groente en fruit stond al in het coalitieakkoord. Bij zulke politieke plannen moeten wij eerst de gevolgen voor de uitvoering door de Belastingdienst inzichtelijk maken. Zodat de beleidmakers met onze uitvoeringstoets in de hand kunnen zeggen: ‘ja, dit kan', ‘nee, dit kan niet’ of 'ja, mits’.”

Khalid brengt nu de impact van het beleidsvoorstel in kaart. “Daarbij willen we ons goed inleven in de gevolgen voor ondernemers. Zodat zij later geen last krijgen van discussie over wat groente en fruit is.”

Complexe definitie

In die ‘mogelijke discussie’ zit ‘m de kneep volgens Khalid. “In de media wordt soms wat lacherig gedaan: hoe ingewikkeld kan het zijn om te bepalen of een pizza of een potje pastasaus groente is? Van de begrippen ‘groente’ en ‘fruit’ bestaan diverse tuinbouwkundige, plantkundige, culinaire en culturele interpretaties. Ook de mate van verwerking speelt daarbij een rol. Een goede definitie is daarom essentieel.”

Fred Elberse

Fred Elberse is ketenmanager omzetbelasting en heeft zicht op de mogelijkheden van het btw-systeem van de Belastingdienst. Fred: “Een appel valt onder fruit, maar appelmoes? Een verpakte salade waarin appel verwerkt is? Een babyhapje met spinazie in een potje? Is dat groente? En eetbare bloemen? Het is de vraag waar je de grens legt. Er mag geen ruimte voor discussie zijn. Voor bijvoorbeeld een kruidenier moet duidelijk zijn voor welke producten hij het nultarief kan toepassen zodat hij vervolgens goed aangifte kan doen. Ook moeten we goed nadenken over fraudebestendigheid en handhaafbaarheid.”

Onjuist beeld in de media

Media zetten volgens Fred ook vraagtekens bij de automatisering. “Onze systemen zouden moeite hebben met de omschakeling naar het nultarief. Dat is onjuist. We kunnen wijzigingen doorvoeren die binnen de bestaande tarieven vallen. Wel moeten we het systeem grondig moderniseren in de komende jaren. Dat zijn we nu aan het voorbereiden. Verstoringen, fouten en handwerk nemen dan af. En ook situaties waarin starters bijvoorbeeld op papier aangifte moeten doen.”

Qua groente en fruit hangt het volgens Fred en Khalid nu echt op de complexiteit van de definitie. “Die, en de voorwaarden die eruit voortkomen voor de uitvoerbaarheid”, benadrukt Fred. “Wij spreken ons nooit uit over de wenselijkheid, wij gaan als Belastingdienst puur over de uitvoerbaarheid. De staatssecretaris stuurt naar verwachting vóór de zomer een plan van aanpak over hoe de btw op groente en fruit op termijn naar 0% kan.”

Deel deze pagina