Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Maatregelen

De uitbraak van het coronavirus is zeer ingrijpend. Het heeft bijvoorbeeld gevolgen voor mensen die aangifte moeten doen of die een toeslag krijgen. De Belastingdienst doet er alles aan om iedereen zo goed mogelijk te helpen.

Ondernemers en zzp’ers

Voor ondernemers een zzp’ers zijn dit spannende tijden. De Belastingdienst heeft maatregelen genomen om ondernemers te helpen door deze moeilijke tijden heen te komen.

Belastingaangifte

Dit is ook de periode waarin Nederlanders normaliter belastingaangifte doen. Door de huidige omstandigheden, veroorzaakt door het coronavirus, is het goed denkbaar dat niet iedereen dit voor deze datum lukt. Het is dan mogelijk om uitstel aan te vragen.

Fiscaal dienstverleners

Fiscaal dienstverleners krijgen via hun klanten veel vragen binnen over de steunmaatregelen. Daarom houden we nauw contact met hen, zo hebben we al 5.000 fiscaal dienstverleners gebeld. We willen graag weten of de regelingen duidelijk zijn en of er knelpunten zijn. De Belastingdienst ondersteunt met deze belactie fiscaal dienstverleners zodat zij ondernemers goed kunnen helpen.

Maatschappelijk dienstverleners

Maatschappelijk dienstverleners helpen mensen bij het doen van hun aangifte. Denk aan vakbonden, ouderenbonden, bibliotheken en sociaal raadslieden. Deze ondersteuning is nu vaak niet mogelijk vanwege de richtlijnen om afstand te houden. Samen met de maatschappelijk dienstverleners overleggen we over manieren waarop we hulp bij aangifte in deze tijd goed kunnen organiseren.

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangorganisaties zijn voor de meeste kinderen gesloten. Ouders of verzorgers ontvangen de gebruikelijke toeslag voor de uren dat hun kinderen naar de opvang zouden gaan, ook als de kinderen thuis blijven. Daarnaast krijgen zij een compensatie voor de eigen bijdrage die ze aan de kinderopvang betalen.

Douane

De Douane blijft haar taken uitvoeren, maar gezondheid van alle betrokkenen staat voorop. Daarom verricht de Douane niet meer alle werkzaamheden. Soms kan het soms wat langer duren voordat het werk uitgevoerd wordt.

FIOD

De FIOD is samen met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid extra alert of partijen misbruik maken van de steunmaatregelen die het kabinet heeft ingevoerd vanwege het coronavirus. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat verdachten snel voor de rechter komen.