Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Controleer de voorlopige aanslag en weet waar u in 2023 aan toe bent

In december en januari ontvangen ruim 4 miljoen burgers en ondernemers een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023. In de voorlopige aanslag schat de Belastingdienst in hoeveel inkomstenbelasting mensen in het komende jaar moeten betalen of kunnen terugkrijgen. Belangrijk, want zo weet iedereen waar zij fiscaal aan toe zijn.

Met de voorlopige aanslag kunnen burgers en ondernemers maandelijks belasting in delen betalen of terugkrijgen. Het is een schatting die de Belastingdienst maakt met de meest recente gegevens: de voorlopige aanslag 2022 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Verandert er in 2023 iets aan uw inkomsten, persoonlijke situatie of wijzigt uw hypotheek? En kloppen de gegevens op de voorlopige aanslag niet? Dan kan het verstandig zijn om deze aan te passen. Zo houdt u meer grip op uw financiën en komt u later niet voor verrassingen te staan.

U kunt de voorlopige aanslag elk moment gedurende het hele jaar aanpassen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl.

"Soms sturen we mensen ook ongevraagd een voorlopige aanslag toe," vertelt Steef Cobben, als Ketenmanager Inkomensheffing verantwoordelijk voor de voorlopige aanslag. "Dat doen we alleen als wij verwachten dat mensen het komende jaar belasting moeten betalen. Bijvoorbeeld omdat zij ondernemen of meerdere pensioenen ontvangen. Het voordeel van deze voorlopige aanslag is dat je bij de definitieve aanslag minder of helemaal niet hoeft te betalen."

https://www.youtube.com/watch?v=F33ln9TxiTA&feature=youtu.be

Campagnes in december, januari en bij life events

Vanaf 1 januari start een campagne om mensen te informeren dat het mogelijk is om het hele jaar wijzigingen door te voeren in de voorlopige aanslag. Ook bij campagnes over life events, die over veranderingen in de persoonlijke of financiële situatie gaan (zoals scheiden en eigen woning), is hier aandacht voor. In de factsheet hieronder leest u meer over de campagne.

Uitgeschreven Factsheet campagne Voorlopige aanslag (VA) 2023

De voorlopige aanslag is een schatting voor het komende jaar. Het doel van de campagne is om ondernemers en particulieren te attenderen dat zij de gegevens in hun voorlopige aanslag controleren en kunnen aanpassen als hun situatie verandert. In de campagne verwijzen we naar www.belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag voor meer informatie en om de VA eventueel aan te passen.

Ruim 4 miljoen particulieren en ondernemers ontvangen een voorlopige aanslag. In december 2022 de teruggaven en in januari 2023  de te betalen aanslagen.

Controleer de gegevens op uw voorlopige aanslag en wijzig als uw situatie verandert. Ook gedurende het jaar. Zo houdt u grip op uw financiën. Meer info op: www.belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

Campagneperiode: 1 december t/m 31 januari 2023.

Campagnebeelden voor PR en branded content. Foto 1 van een jong stel op de bank. Ze zijn net verhuisd want de verhuisdozen staan er nog. Foto 2 van een jong persoon thuis aan het werk achter de laptop. Foto 3: ondernemer draagt spullen uit de bedrijfswagen.

Externe middelen:

  • Google Ads (zoekmachine-advertenties)
  • Branded content (artikelen op Telegraaf.nl en DFT)
  • Direct Mail (nieuwsbrief gericht op ondernemers)
  • Online Display (banners)
  • PR (landelijk en regionaal) met toolkit voor stakeholders
  • Infographic
  • Radio-interview voor lokale zenders
  • Explainer en Vox-pop video

Meer weten?

Alle informatie over de voorlopige aanslag vindt u op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

Bekijk anders ook de volgende filmpjes op Youtube:

Deel deze pagina