Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Blog: ''Na mijn studie zou ik hier graag willen werken''

Twee keer per jaar start een nieuwe lichting van tientallen studenten bij de afdeling midden- en kleinbedrijf (MKB) van de Belastingdienst. Een van hen is Claudia Korevaar: zij studeert Fiscaal Recht en Economie aan de Hogeschool Rotterdam.

“Van medestudenten hoorde ik enthousiaste verhalen over stagelopen bij de Belastingdienst. ‘Het werk is leuk en afwisselend, en je krijgt goede begeleiding.’ Op de bedrijvenmarkt bij ons op school sprak ik met enkele medewerkers van de Belastingdienst. Deze leuke gesprekken gaven de doorslag. Als derdejaarsstudent loop ik nu een meewerkstage van 20 weken in het onderdeel MKB van de Belastingdienst.

Je krijgt hier veel verantwoordelijkheid en je mag zelfstandig werken. Ik werk aan aangiften omzetbelasting, balansposten en ik behandel verzoekschriften. Ik heb geleerd dat de Belastingdienst niet alleen zorgdraagt voor het zorgvuldig laten verlopen van de belastingheffing, maar ook dat de dienst burgers en bedrijven waar nodig helpt, en dat zij er terecht kunnen met al hun vragen over belastingzaken.

Breder kijken in de samenleving

Niet alleen hbo-studenten, maar ook wo’ers en mbo’ers kunnen stagelopen bij de Belastingdienst. Het werven bij het mbo is vrij nieuw: van oudsher is er meer contact met hogescholen. Het laat zien dat ze breder kijken in de samenleving. Ze zoeken ook actief contact met onderwijsinstellingen en zijn aanwezig bij beroepsoriënterende bijeenkomsten. Bij mij op school heeft de Belastingdienst meermaals presentaties gegeven.

Ondanks de coronasituatie kreeg ik een introductie op locatie. Dat was heel waardevol, want je moet vervolgens vanuit je huiskamer aan de slag. Het was fijn dat we de kans kregen om de eerste paar weken met alle 7 stagiaires plus begeleiding op het kantoor in Utrecht te werken. De systemen zijn goed uitgelegd en we konden elkaar leren kennen.

Elke dinsdag hebben we een online weekstart met alle stagiairs en begeleiders. Ook heb ik vrijwel dagelijks contact met mijn eveneens thuiswerkende collega’s. Ik mocht nog een keer terug op locatie om nieuwe medewerkers uitleg te geven over mijn eigen aanpak, waarbij we alle systemen doorliepen die bij de omzetbelasting worden gebruikt. Dit was een superleuke ervaring.

Voortdurend vast aanspreekpunt

Op elke 3 stagelopers is er 1 begeleider, die naast zijn eigen werkzaamheden vrijwel fulltime tot hun dienst staat. Je hebt dus continu een vast aanspreekpunt bij wie je terecht kunt met al je vragen, ideeën en problemen. En er zijn meerdere contactmomenten tussen je docent op school, je stagebegeleider bij de Belastingdienst en jezelf.

Mijn laatste stageweek is nu aangebroken. Ondanks de coronasituatie heb ik veel van de organisatie gezien en een mooie tijd gehad. Wat medestudenten zeiden klopt: de begeleiding is super, collega’s zijn vriendelijk en het werk is interessant. De Belastingdienst ervaar ik als een organisatie waar je veel kunt leren. Na mijn studie zou ik hier dan ook graag willen werken.”

Claudia Korevaar

Heb je interesse om te werken bij de Belastingdienst? Bekijk dan onze vacatures op werken.belastingdienst.nl.

Deel deze pagina