Blog: “Kunnen we deze wet uitvoeren?”
Het kabinet presenteert vandaag op Prinsjesdag de nieuwe belastingmaatregelen. Voor Karen Kuipers heeft het Belastingplan 2021 al geen geheimen meer. “Als adviesregisseur kijk ik bij elke nieuwe belastingwet hoe we die het beste kunnen invoeren in onze ict-systemen én hoe we het zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken voor burgers en bedrijven.”
Als er nieuwe belastingwetten en – regels komen, kijk ik eerst naar de maakbaarheid. Kunnen we de wet technisch uitvoeren? Past het binnen onze systemen, of zijn er grote aanpassingen nodig? Krijgen we die op tijd af? Als op 1 januari een nieuwe wet in moet gaan, moeten onze ict-systemen daar klaar voor zijn. Met mijn collega’s kijk ik hoe we dat het beste kunnen aanpakken. De techniek is belangrijk, maar dat burgers en bedrijven uit de voeten kunnen met een nieuwe wet is minstens net zo belangrijk. Dus daar kijken we ook naar.
Scholingsaftrek
De politiek bepaalt hoe het Belastingplan eruit ziet. De Belastingdienst voert het uit. Soms werken we hard aan een mooie oplossing en dan maakt de politiek toch een andere keuze. Dat vergt veel aanpassingen vanuit de Belastingdienst. Het hoort erbij, maar het is wel eens even slikken.
Soms stellen we voor om een wet een jaar uit te stellen. Bijvoorbeeld bij de scholingsaftrek. Belastingplichtigen kunnen de kosten voor een opleiding aftrekken van de belasting als ze aan de voorwaarden voldoen. Deze scholingsaftrek wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt er een STAP-regeling (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Een persoonlijk ontwikkelbudget, dat je kunt gebruiken om een opleiding te volgen. De scholingsaftrek zou per 1 januari 2021 afgeschaft worden. Maar de STAP-regeling is er dan nog niet. Daarom blijft de scholingsaftrek in 2021 toch bestaan. Want het is belangrijk dat mensen hun opleidingskosten toch kunnen aftrekken.
Ander voorbeeld is dat we soms wel een wetswijziging kunnen verwerken in de definitieve aanslag, maar nog niet in de voorlopige aanslag. En dat betekent dat we dan toch adviseren om die wetswijziging nog niet door te voeren, want anders leidt het tot onduidelijkheid voor burgers en bedrijven en mogelijk financieel nadeel.
Steunmaatregelen
Dit jaar hadden we onverwacht veel extra werk. Het kabinet kwam met verschillende steunmaatregelen voor burgers en bedrijven die door de coronacrisis financiële schade leden. Zzp’ers die minder uren hebben gewerkt, kunnen in veel gevallen toch gebruikmaken van belastingvoordelen voor zelfstandigen. Normaal geldt daarvoor het urencriterium van 1.225 uur per jaar. Om het gemakkelijk te maken voor zzp’ers hebben we dit opgenomen in ons online aangifteprogramma. Als ze straks aangifte doen, komen ze het automatisch tegen. Zo maken we elke keer de vertaalslag van de fiscale techniek naar de ICT. We proberen dat altijd op zo’n manier te doen dat burgers en bedrijven er gemak van hebben.
Karen Kuipers
Adviesregisseur Informatievoorziening IH
Zie ook
Verder lezen op Rijksoverheid.nl
- Het uitgebreide persbericht
- Het Belastingplan en bijbehorende stukken
- De Miljoenennota met bijbehorende stukken
- Het koffertje op Prinsjesdag
- Video's en verhalen
Ben je nieuwsgierig naar het werk van de Belastingdienst? Kijk ook eens op werken.belastingdienst.nl