Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Blog: “Ik krijg alle ruimte om met MS volwaardig mee te draaien”

Je werk kunnen doen. Dat gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Mensen met een arbeidsbeperking hebben soms aanpassingen op de werkplek nodig om volwaardig mee te draaien. Dat ervaart Christa van Vliet-Liefting ook. Zij heeft sinds 2012 de diagnose MS en werkt als managementondersteuner bij de Belastingdienst.

“Net na de eeuwwisseling begon ik bij de Belastingdienst. Eerst als datatypiste en inmiddels als managementondersteuner. Ik doe alle administratieve en secretariële werkzaamheden voor het management en de regiodirecteur. Met MS gaat dat niet altijd even gemakkelijk."

Werken met MS


"Bij MS moet je de ruggenmerg zien als een versleten telefoonkabel. Doordat de binnenste draden open en bloot liggen, ontstaan er ontstekingen. Dat heeft hele nare en vaak permanente gevolgen. Zo voelde de rechterkant van mijn lijf een tijdje alsof het sliep. Raakte ik die kant aan, dan voelde het als een brandwond. Een andere keer kon ik een periode niet meer lopen. Je zenuwen weten gewoon niet wat ze meemaken. Het is een onzichtbare en ongrijpbare ziekte.

Op sommige dagen kan ik de wereld aan. Daarna moet ik dagenlang mijn batterij opladen. De vermoeidheid slaat soms zo hard en onverwachts toe, zelfs zonder inspanning. Daar wen ik denk ik nooit aan. Het is ook niet altijd makkelijk uit te leggen. Dat even samen koffie drinken of aandacht geven kost veel energie."

Vertrouwen en ruimte


"Om met een arbeidsbeperking volwaardig mee te draaien, zijn er soms bepaalde afspraken en aanpassingen nodig. Gelukkig krijg ik alle ruimte van mijn leidinggevende om het werk op mijn tempo te doen. Zo mag ik doktersafspraken onder werktijd maken en krijg ik meer rusttijd bij vermoeidheid. Ook mag ik hulpmiddelen voor mijn werkplek aanschaffen en declareren. Een speciale bureaustoel, (braille)toetsenbord of beeldschermloep bijvoorbeeld"

"Daar kan ik altijd met mijn leidinggevende over praten. Hij vertrouwt en ondersteunt mij. Dat is ook de reden waarom ik hem nomineerde voor de MS@Work Awards. Doordat ik de ruimte krijg om met mijn MS om te gaan, hoef ik me niet ziek te melden. Daardoor kan ik volwaardig meedoen. Dat geeft mij zelfvertrouwen en blijf ik doorgaan.

Want opgeven, dat staat niet in mijn woordenboek!"

Ter informatie!  Werken met een arbeidsbeperking bij de Belastingdienst

Voor eind 2024 wil de Belastingdienst 1.350 medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst hebben. Inmiddels zijn er al zo'n 806 nieuwe collega's aangenomen. Ben jij of ken jij iemand met afstand tot de arbeidsmarkt? Er zijn volop mogelijkheden bij de Belastingdienst. Kijk voor alle informatie, verhalen en vacatures op Werken met een arbeidsbeperking.

Deel deze pagina

Op deze pagina