Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Blog: “Het helpen voorkomen van belastingfouten zit soms in kleine dingen”

De Belastingdienst sluit zo goed mogelijk aan op de digitale administratie van ondernemers. Projectmanager Paul Jairath vertelt in dit blog over digitale toepassingen die helpen de administratie eenvoudiger én minder foutgevoelig te maken.

Technologische ontwikkelingen

“Burgers en bedrijven verlangen van de Belastingdienst dat wij meegaan met technologische ontwikkelingen. Helemaal terecht! Wij willen aansluiten bij hun administratieve wereld. Daarom heeft de Belastingdienst het programma Versterking Administratieve Ketens (VAK) opgezet. Dit programma is mede in het leven geroepen om te zorgen dat nieuwe en bestaande ondernemers al hun transacties in één keer goed in hun administratie kunnen verwerken.

Ondernemer extra faciliteren

Concreet streven we twee doelen na: ondernemers meer gemak bieden en fouten voorkomen in de administratie, aangifte en betaling. Daarvoor sluit de Belastingdienst aan bij de behoeftes van de ondernemer en probeert die de ondernemer maximaal te ondersteunen. Daarbij richt de Belastingdienst zich niet alleen op zijn eigen aangifteportalen zoals Mijn Belastingdienst Zakelijk; ook ondernemers met een fiscaal dienstverlener of professionele aangiftesoftware zijn in beeld.

Typefouten voorkomen

Een van de voorbeelden is de zogenoemde ‘gesloten keten van data’ die we willen ondersteunen. We weten dat de fiscale regels complex zijn; een foutje in de aangifte is snel gemaakt als je de regels niet helemaal overziet. Door het vastleggen van facturen in een boekhoudsysteem en het boekhoudsysteem te koppelen aan aangiftesoftware, wordt de boekhouding vertaalt naar een goede belastingaangifte. Zo helpt het systeem de ondernemer om fouten te voorkomen.

Er is ook veel winst te behalen door type- en overschrijffouten te voorkomen, die leiden tot verkeerde aangiften of betalingen. Dat doen we bijvoorbeeld door gebruik van iDEAL.

Boekhoudpakketten met iDEAL

Sinds vorig jaar is iDEAL betalen mogelijk gemaakt voor de aangifte omzet- en loonbelasting die de ondernemer met een boekhoudpakket indient. Allerlei soorten ondernemers maken er inmiddels gebruik van. Er was een tijd dat boekhoudpakketten niet geliefd waren. Inmiddels zijn ze zo populair dat ook kleinere ondernemers ze gebruiken. Door het betaalkenmerk, het bedrag en de juiste bankrekening automatisch over te nemen, maak je het de ondernemer gemakkelijk en voorkom je fouten bij de betaling.

Ambitie: iDEAL voor portalen

We hopen dat er komend jaar meer softwareleveranciers aansluiten om iDEAL in hun pakketten voor ondernemers op te nemen. Want het loopt goed: hoewel nog lang niet alle aanbieders van boekhoudsoftware zijn aangesloten, zijn afgelopen half jaar meer dan 60.000 belastingbetalingen gedaan ter waarde van 170 miljoen euro. Een logische vervolgstap is om iDEAL óók een plek te geven in het zakelijke aangifteportaal van de Belastingdienst: Mijn Belastingdienst Zakelijk.

IDEAL om belasting betalen is een logische en kansrijke stap ter versterking van de administratieve keten. Want uiteindelijk heeft iedereen er baat bij: de softwareontwikkelaar die een extra functionaliteit kan bieden, de Belastingdienst die minder verkeerde betalingen binnenkrijgt, maar vooral de ondernemer voor wie de belastingbetaling gebruiksvriendelijker en gemakkelijker wordt.”

Paul Jairath
Projectmanager

Heb je interesse om te werken bij de Belastingdienst? Bekijk dan onze vacatures op werken.belastingdienst.nl.

Deel deze pagina