Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Belastingplan 2025: evenwichtigere inkomensverdeling en gezond overheidsfinanciën

Vandaag heeft staatssecretaris Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) het pakket Belastingplan 2025 aangeboden aan de Tweede Kamer. 

Het pakket Belastingplan 2025 draagt met diverse maatregelen bij aan gezonde overheidsfinanciën, het verbeteren van de koopkracht en het versterken van het ondernemersklimaat. Ook worden stappen gezet in het verbeteren van het belastingstelsel.

Ondersteunen koopkracht en bestaanszekerheid

Het kabinet verbetert de koopkracht voor mensen met een middeninkomen en verschillende kwetsbare groepen. Zo gaat bijvoorbeeld de inkomstenbelasting in de eerste schijf omlaag en komt er daarnaast een tweede schijf. Mensen die werken en AOW’ers houden hierdoor in 2025 netto meer over. Ook verhoogt het kabinet de huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Verder profiteren mensen van het verlagen van de energiebelasting op aardgas. Iedereen betaalt hierdoor €29 minder belasting in 2025. De huidige accijnsverlaging op benzine, diesel en LPG wordt met 1 jaar verlengd. 

Verbeteringen belastingstelsel

Het verbeteren van het belastingstelsel gaat continu door, ook met dit Belastingplan. Het kabinet neemt een aantal maatregelen omdat uit evaluaties blijkt dat bepaalde regelingen niet meer doen waarvoor ze bedoeld zijn. Of omdat ze niet efficiënt zijn om het doel te bereiken. Zo worden bijvoorbeeld de regels voor bedrijfsopvolging eenvoudiger. Ook pakt het kabinet ongewenste belastingconstructies aan. 

Hoe gaat het hier na verder?

De komende maanden wordt het Belastingplan 2025 behandeld in het parlement. De Tweede Kamer kan nog wijzigingen aanbrengen. De maatregelen gaan pas in als de wetswijzigingen zijn gepubliceerd in het Staatsblad. Het volledige Belastingplan 2025 staat op rijksoverheid.nl. 

Extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit 

Ook de aftrek van extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit wordt eenvoudiger. Hiervoor hoeven mensen in 2025 geen ingewikkelde berekeningen meer te maken. Voor het bezoeken van een arts, ziekenhuis of apotheek is een vast bedrag van 23 cent per kilometer aftrekbaar. Mensen die door een ernstige ziekte of handicap extra vervoerskosten hebben, mogen daarnaast een vast bedrag van €925 aftrekken. Bonnen bewaren van bijvoorbeeld benzine is niet meer nodig. Voor reiskosten met de taxi of het openbaar blijven de werkelijk gemaakte kosten aftrekbaar.

Verlaagd BTW-tarief afgeschaft

Het verlaagde btw-tarief voor bijvoorbeeld cultuur, boeken en overnachtingen in hotels en vakantiehuisjes wordt afgeschaft. Hiervoor gaat vanaf 1 januari 2026 het algemene tarief van 21% gelden. Wie in 2025 een overnachting boekt die in 2026 plaatsvindt, of in 2025 kaartjes koopt voor een theatervoorstelling in 2026, betaalt al het tarief van 21%. 

Sportverenigingen vallen buiten deze maatregelen en voor leermiddelen voor leerlingen tot 18 haar komt een compensatie. Ook voor kamperen blijft het verlaagde tarief gelden.

Woningmarkt

Het kabinet wil de woningmarkt een impuls geven. Daarom gaat het tarief van de overdrachtsbelasting voor woningen omlaag van 10,4% naar 8%. Dit tarief geldt alleen als mensen een woning kopen waar ze zelf niet gaan wonen, zoals een tweede huis of een vakantiewoning om te verhuren. Als mensen zelf voor langere tijd in het huis gaan wonen, blijven de startersvrijstelling (voor mensen onder de 35 jaar die voor het eerst een huis kopen) en het 2%-tarief bestaan.

Box 3

De Hoge Raad heeft in juni dit jaar een uitspraak gedaan over de belasting in box 3 (belasting over inkomen uit sparen en beleggen). Dit kabinet heeft een besluit genomen over wie er in aanmerking komt voor aanvullend rechtsherstel naar aanleiding van deze uitspraak. Het kabinet heeft gekozen voor een ruime doelgroep. Iedereen met een aanslag die na het Kerstarrest van 24 december 2021 is of wordt opgelegd, kan het formulier “opgaaf werkelijk rendement” invullen, als het werkelijke rendement lager was dan het forfaitaire rendement waarmee de Belastingdienst rekende.

Meer informatie lees je op de pagina van box 3 op rijksoverheid.nl

Aantrekkelijk ondernemersklimaat

Het kabinet wil dat het aantrekkelijk blijft voor bedrijven om zich in Nederland te blijven vestigen, te groeien en deskundig personeel aan te trekken. Daarom wordt bijvoorbeeld de versobering van de expatregeling (een gunstige belastingregeling voor hoopopgeleide werknemers uit het buitenland) vanaf 2027 deels teruggedraaid. 

Gezonde overheidsfinanciën

Het kabinet hecht aan gezonde overheidsfinanciën. Daarom neemt het kabinet maatregelen om een aantal financiële tegenvallers op te vangen. Zoals een verhoging van de kansspelbelasting, het afschaffen van de salderingsregeling voor kleinverbruikers van zonnepanelen in 2027 en het terugdraaien van een aangekondigde belastingverlaging van het belastingtarief in box 3. Dit blijft 36%. 

Kijk op rijksoverheid.nl voor meer informatie over het Belastingplan.

Categorie

Deel deze pagina