Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Belastingdienst maakt handreikingen openbaar voor alle Fiscaal Dienstverleners

Hoe zit het ook alweer met de regelgeving voor de auto van de zaak, de winstvrijstelling of verzuimboetes? Forum Fiscaal Dienstverleners van de Belastingdienst legt dit haarfijn uit in fiscale handreikingen. Deze zijn nu ook terug te vinden via Belastingdienst.nl. Hiermee komt de Belastingdienst tegemoet aan de wens van Fiscaal Dienstverleners om meer verdiepende informatie te ontvangen.

Martine van Bemmel, kanaalregisseur bij de Belastingdienst: "Ruim 21.000 fiscaal dienstverleners zijn aangesloten op ons forum Forum Fiscaal Dienstverleners. Het merendeel van de aangiften komt binnen via een fiscaal dienstverlener. We zetten ons daarom graag in om onze vakgenoten goed te informeren. Dat helpt ons ook, zo krijgen we minder telefoontjes bij de BelastingTelefoon en nog beter ingevulde aangiften."

Om de samenwerking tussen de Belastingdienst en de fiscaal dienstverleners te versterken startten we in 2020 het programma Meerjarenplan Fiscaal Dienstverleners. Als onderdeel van dit programma deden we communicatieonderzoek om te achterhalen hoe de Belastingdienst fiscaal dienstverleners nog beter kan informeren en ondersteunen. Daaruit kwam naar voren dat naast Belastingdienst.nl óók Forum Fiscaal Dienstverleners een veelgebruikt communicatiekanaal is, en dat Fiscaal Dienstverleners graag meer verdiepende informatie willen. De handreikingen zijn naar aanleiding van dit onderzoek openbaar gemaakt.

De uitkomsten van dit onderzoek bieden de Belastingdienst meer kansen om de komende jaren de dienstverlening verder te verbeteren.

"De fiscale handreikingen stonden altijd al op het forum. Maar informatie over of het automatisch verlengen van toeslagen en de fiscale kant van crowdfunding verwacht je natuurlijk ook op de site van de Belastingdienst.”

"Fiscale handreikingen zijn voor ons belangrijk"

Pieter Asjes, vertegenwoordiger van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) is blij dat de fiscale handreikingen nu ook via Belastingdienst.nl te vinden zijn. "Zeker, dat is altijd de nadrukkelijke voorkeur geweest van onze leden. Wij willen onze klanten rechtszekerheid en duidelijkheid bieden. Daarom zijn die fiscale handreikingen voor ons zo belangrijk."

"Zo zouden we ook graag de standpunten van de kennisgroepen van de Belastingdienst willen raadplegen. Het standpunt van de Belastingdienst voor klant A kan namelijk ook relevant zijn voor klant B en C in dezelfde branche met een vergelijkbare situatie.  Maar voor nu zijn we al heel blij dat de handreikingen zonder drempels, als een beconnummer en inlogcodes, voor al onze leden vrij toegankelijk zijn."

Kennis delen met een breder publiek

Volgens Robbert Maassen van het Forateam bij de Belastingdienst ontbrak het daar nog een beetje aan: "Door op Belastingdienst.nl linkjes te plaatsen naar de handreikingen op het forum, sla je twee vliegen in één klap. De kennis op het forum zelf wordt met een breder publiek gedeeld én het stimuleert de fiscaal dienstverleners om het forum vaker te raadplegen."

Het delen van de informatie heeft effect, aldus Robbert. "De handreikingen zijn al duizenden keren bekeken en worden ook regelmatig gepubliceerd op vaksites en in vakbladen."

Forum Fiscaal Dienstverleners gaat de komende tijd een groot deel van de handreikingen openbaar maken. Om te beginnen met links op Belastingdienst.nl en op de filterpagina Intermediairs, naar een aantal veel voorkomende onderwerpen op het forum.

Meer informatie

Categorie :

Deel deze pagina