Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Belastingdienst blijft in trek als werkgever

De Belastingdienst is en blijft in trek als werkgever. Vorig jaar solliciteerden bijna 50.000 mensen, een kwart meer dan in 2019. Deze aantrekkingskracht blijkt vooral te liggen in de maatschappelijke relevantie van het werk, de inhoud van de functie, de verantwoordelijkheid die je al vroeg in je carrière kan krijgen en de ontwikkelmogelijkheden.

Vorig jaar solliciteerden er bijna 50.000 mensen (47.714) , zo’n 4.000 mensen per maand, bij één van de grootste werkgevers van Nederland; de Belastingdienst. Dat is een kwart meer dan in 2019. Die groei doet zich al een aantal jaren voor: in 2017 meldden zich nog zo’n 15.000 sollicitanten bij de Belastingdienst.

Het aantal vacante plekken steeg ook. Die stijging was echter minder sterk dan het aantal sollicitaties. Het aantal vacante posities nam in 2020 met 5% toe, de groei van het aantal sollicitanten met zo’n 25%. In 2019 waren er gemiddeld 11 sollicitanten per vacante positie, in 2020 was dat opgelopen tot 13.

Stijging in ranglijst

De Belastingdienst staat hoog in de Top 100 van favoriete werkgevers. Afgelopen jaar steeg de Belastingdienst van 13 naar 10 in de ranglijst van Intermediair. Bij de non-profitorganisaties stond de Belastingdienst op nr. 2.

Aantrekkelijke werkgever

De aantrekkingskracht van de Belastingdienst blijkt bij navraag onder sollicitanten en pas gestarte werknemers onder meer te zitten in de maatschappelijke relevantie van het werk, de inhoud van de functie, de ontwikkelmogelijkheden en de verantwoordelijkheid die je al vroeg in je carrière kunt krijgen. Ook geldt de Belastingdienst als een solide werkgever. Monique van de Bospoort, hoofd instroom: "Maar we zien ook dat sommige mensen juist vanwege de publiciteit extra gemotiveerd zijn om bij ons te gaan werken, om zo bij te dragen aan het verbeteren van de Belastingdienst."

Werving gaat door

"De Belastingdienst is de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws. Maar dat lijkt geen effect te hebben op de aantrekkingskracht van de Belastingdienst als werkgever," vertelt Van de Bospoort: “Eind vorig jaar is een nieuwe arbeidsmarktcampagne gestart. Gelukkig verloopt de werving goed en krijgen we veel reacties op onze vacatures. Daar zijn we enorm blij mee, maar daarmee zijn we er niet. We willen klaar zijn voor de toekomst en nieuwe mensen voor schaarse functies blijven binnenhalen. Zodat we het voor iedereen zo eenvoudig mogelijk kunnen maken om hun belastingen te regelen. Daarmee dragen wij bij aan een financieel gezond Nederland.”

In 2020 zijn 2.810 nieuwe medewerkers ingestroomd, maar er zijn nog veel meer mensen nodig: ruim 2.900 in 2021. Daarbij is de Belastingdienst vooral op zoek naar accountants, data-analisten, ICT’ers en – vanzelfsprekend – fiscalisten. “Maar eigenlijk zijn er in bijna alle vakgebieden, in alle regio’s en op alle werk- en denkniveaus vacatures”, zegt Van de Bospoort.

Heb je interesse om te werken bij de Belastingdienst? Bekijk dan onze vacatures op werken.belastingdienst.nl.

Zie ook

Deel deze pagina