Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Acceptgiro maakt plaats voor betaalinformatie

Oudere man aan tafel die zijn administratie doet in de woonkamer en neem contact over een acceptgiro

De Belastingdienst verstuurde ooit jaarlijks zo'n 30 miljoen acceptgiro's, maar dat is nu verleden tijd. Tot 1 juni 2023 kunt u nog zo belasting betalen. Daarna verdwijnt deze mogelijkheid. In plaats daarvan verstuurt de Belastingdienst voortaan brieven met betaalinformatie waarin precies staat hoe u kunt betalen.

Betaalinformatie?

In onze brieven staat voortaan de betaalinformatie met alle gegevens die nodig zijn om foutloos te kunnen betalen aan de Belastingdienst en Dienst Toeslagen.

De betaalinformatie is vanuit de Belastingdienst een standaard die herkenbaar, begrijpelijk en overzichtelijk is. De betaalinformatie kwam ook bij burgers en ondernemers positief uit de test.

Hoe dit eruitziet? Dat kunt u vinden op www.belastingdienst.nl.

Omdat steeds meer burgers en bedrijven de afgelopen jaren betalen via internet- of mobielbankieren, verwerken de banken vanaf 1 juni 2023 de acceptgiro niet meer. De Belastingdienst is daarom een aantal jaar geleden gaan kijken naar een goed alternatief voor de acceptgiro. Die is gevonden met de betaalinformatie.

In 2021 is de betaalinformatie voor het eerst opgenomen bij de aangiftebrieven voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Toen 1 november 2021 bekend werd dat de acceptgiro per 1 juni 2023 definitief zou verdwijnen, was het tijd om versneld alle brieven aan te passen en systemen voor te bereiden.

Betalen op papier nog steeds mogelijk

Nu de acceptgiro is verdwenen, kunnen mensen die hun bankzaken liever op papier regelen in de meeste gevallen nog steeds op papier blijven betalen. Dit kan door de gegevens van de betaalinformatie over te nemen op de overboekingskaart van uw bank. U moet daarvoor wel een bankrekening in Nederland hebben.

Acceptgiro's niet laten liggen

Medio april verstuurde de Belastingdienst de laatste acceptgiro. Iedereen die de afgelopen weken nog een acceptgiro heeft ontvangen, kan deze nog gebruiken tot 1 juni. Acceptgiro's die na 31 mei 2023 bij de bank binnenkomen, kunnen niet meer worden verwerkt. De Belastingdienst vraagt daarom aan betalers om acceptgiro's niet te laten liggen. Als betalers toch een acceptgiro te laat insturen naar hun bank, dan nemen de meeste banken hierover contact met hen op.

Meer informatie

Bekijk de pagina 'Hoe kan ik betalen als jullie geen acceptgiro meer sturen?'

Categorie :

Deel deze pagina