Hulp bij de aangifte is méér dan alleen een formuliertje invullen
Publicatiedatum 18-03-2025, 15:53
Hoe helpt de Belastingdienst mensen die moeite hebben met het invullen van de belastingaangifte? Door persoonlijke hulp aan te bieden bij hen in de buurt. Denk aan de HUBA en de Landelijke Aangiftedag. Maar wat maak je dan mee en welke verhalen hoor je dan?
3e-jaars student Finance, Tax and Advice, Osman Akin van de Hogeschool Rotterdam helpt op doordeweekse dagen mee vanuit de HUBA (Hulp bij Belastingaangifte). “Je komt zoveel verschillende mensen en situaties tegen”, begint Osman. “Zo had ik een dame bij mijn balie die direct ging zitten met een zucht. De frons op haar gezicht en gekruiste armen lieten duidelijk zien dat ze er weinig zin in had.”
“Terwijl ik het systeem opstart, maak ik een praatje met haar. ‘Bent u hier al vaker geweest?’. ‘Ja, en ik moest altijd betalen na het invullen van de aangifte’, gromt ze. Mooie uitdaging om daar verandering in te brengen, denk ik dan. Ik ga verder met haar aangifte, en poef! In plaats van betalen, ontvangt ze juist deze keer. De frons verandert snel in een glimlach. Niet alleen bij haar, maar ook bij mij.”
Mensen willen graag snappen waarom ze onderaan de streep moeten betalen of ontvangen
“Maar niet alle mensen krijgen zulk mooi nieuws te horen. Ik moest een andere keer juist vertellen dat iemand, in plaats van te ontvangen, een bedrag van 300 euro moest betalen. De stoom vloog bijna uit z’n oren en hij vroeg zich direct af: ‘heb je het wel goed gedaan?’ Dat zijn de momenten dat je je niet uit het veld moet laten slaan.
Wat helpt is om deze persoon dan stap voor stap mee te nemen en om de aangifte te vergelijken met die van vorige jaren. Wat bleek? Er was afgelopen jaar minder loonheffing ingehouden. Ondanks dat deze persoon niet het beoogde resultaat kreeg, begreep hij wel waarom. Dat zie je vaak terug; mensen willen graag snappen waarom ze onderaan de streep moeten betalen of ontvangen.”
“Soms verrassen mensen je ook. Er kwam een oudere dame van eind 80 langs bij mijn balie. Heel slecht van mezelf, maar m’n eerste gevoel was: ‘ojee, zou ze haar administratie wel goed op orde hebben op zo’n leeftijd?’ Deze dame was echter perfect voorbereid. Ze had afgelopen jaar veel giften gedaan. Elke gift had ze tot in detail gedocumenteerd en ze legde zo een document van 2 A4-tjes op m’n balie neer. Dat bewijst weer dat je je nooit moet laten leiden door je vooroordelen.”
Meer dan formuliertje invullen
Allaart Peeks is projectmanager landelijke invulcampagne Belastingdienst (HUBA) en organiseert de campagne. “De HUBA campagne is niet alleen een mooie ervaring voor de studenten om hun fiscale theorie in de praktijk te brengen. Misschien nog wel belangrijker, ze leren veel sociale vaardigheden. Ze krijgen regelmatig bijzondere, leuke, maar ook verdrietige en schrijnende gevallen voor hun kiezen. Zaken die je als 20-jarige waarschijnlijk niet eerder hebt meegemaakt.”
“De verhalen die ze aan elkaar vertellen, bij de koffieautomaat, zijn dan heel indrukwekkend. Van de oudere dame die huilend het verhaal deed over haar eenzaamheid. De bijstandsmoeder die van €50,- per maand rond moet komen. Het telefoongesprek met een buddy van een meneer die de week daarop euthanasie zou laten uitvoeren. Of die hele blije man die op zijn scootmobiel nog eens terugkwam met een doos gebak omdat hij zo goed geholpen was. Ter ondersteuning van de studenten hebben we ook altijd een aantal begeleiders ter beschikking. Niet alleen voor het fiscale deel, maar ook voor deze bijzondere omstandigheden. Het is dus vaak meer dan alleen maar even een formuliertje invullen.”
Vragen over dit artikel?
Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.