Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Ruim 4 miljoen voorlopige aanslagen vallen op de mat

Ruim 4 miljoen ontvangers, 4 miljoen enveloppen met daarin 4 miljoen voorlopige aanslagen. In december en in januari vallen de voorlopige aanslagen op de mat bij burgers en ondernemers. Hoe werkt dit proces? En wie zit er achter deze procedure? Georgie Korkis (Ketencoördinator IH) geeft antwoord.

Waarom een voorlopige aanslag?

Georgie Korkis

“Met een voorlopige aanslag betalen of ontvangen burgers en ondernemers al inkomstenbelasting in het lopende jaar en houden zo meer grip op hun financiën.”, zegt Georgie Korkis die als Ketencoördinator IH betrokken is bij (onder andere) de campagne rondom de voorlopige aanslag.

Geheugensteuntje: klopt alles nog?

De VA (voorlopige aanslag) is een schatting op basis van de gegevens die de Belastingdienst heeft. Het is dus belangrijk dat burgers en ondernemers hun gegevens even goed controleren. Het kan namelijk zijn dat er iets is gewijzigd in hun persoonlijke of financiële situatie. In de campagne die deze week start, staat deze boodschap centraal. Georgie legt uit: “Zo kan iemand zijn getrouwd, of juist gescheiden, een onderneming zijn gestart of er is iets anders in het inkomen gewijzigd. Het is dan slim om even goed te controleren of de gegevens die de Belastingdienst heeft nog kloppen en wanneer nodig te wijzigen. Zo houden burgers en bedrijven grip op hun belastinggegevens en financiën.”.

Tip!  Hulp nodig bij de voorlopige aanslag?

De Belastingdienst helpt graag. Kijk op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag voor meer informatie.

De toekomst van de voorlopige aanslag

Op de vraag hoe de VA van de toekomst eruitziet reageert Georgie hoopvol: “Ik hoop dat de burgers en ondernemers in de toekomst zelf kunnen kiezen hoe ze de VA ontvangen. Dus, digitaal of analoog. Maar daar zijn we nog niet. We zien nu wel al een andere inhoud. Zo heeft ook het project Begrijpelijke Brieven Belastingdienst (BBB) aan een deel van deze campagne meegewerkt om de brieven begrijpelijker te maken. We kijken continu naar het proces: waar kunnen we het verbeteren voor onszelf of voor de ontvanger?”.

Startende ondernemers

Startende ondernemers ontvangen vaak nog geen VA. Daarom heeft de Belastingdienst veel aandacht voor deze groep ondernemers. In onderstaande video legt Georgie onder andere uit hoe de VA werkt voor startende ondernemers.

Uitgeschreven tekst

Hoi, ik ben Georgie, ketencoördinator bij de Belastingdienst. En ik sta hier vandaag in Apeldoorn, want hier vlakbij worden op dit moment ruim vier miljoen voorlopige aanslagen voor 2024 gedrukt en verzonden. Maar wat is nou eigenlijk een voorlopige aanslag?

Een voorlopige aanslag is een voorschot op je aangifte inkomstenbelasting die je na afloop van het belastingjaar doet. Middels de voorlopige aanslag kun je in het jaar zelf je belasting alvast in termijnen vooruitbetalen of zelfs in één keer. Of je kunt een maandelijkse teruggave van ons ontvangen. Zo weet je waar je aan toe bent voor wat betreft je belasting. En achteraf bij het doen van aangifte verrekenen wij het voorschot met de definitieve aanslag.

De voorlopige aanslag is een schatting gebaseerd op gegevens die bij ons bekend zijn. Maar misschien is er iets veranderd in je persoonlijke of financiële situatie. Daarom is het belangrijk om goed je voorlopige aanslag te controleren en indien nodig te wijzigen.

Er zijn diverse redenen waarom iemand een voorlopige aanslag ontvangt. Denk daarbij aan iemand met hypotheekrenteaftrek die dat alvast vooruit in termijnen uitbetaald krijgt van ons.

Ben je een onderneming gestart? Dan heeft de Belastingdienst nog geen gegevens van je en kan daardoor ook geen schatting maken en een voorlopige aanslag opleggen. In dat geval is het vaak verstandig om zelf een voorlopige aanslag aan te vragen. Hiermee kun je vooraf in termijnen je verschuldigde inkomstenbelasting betalen en voorkom je dat je achteraf in één keer een groot bedrag moet betalen.

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst.

Lees ook het persbericht over de Voorlopige Aanslag campagne

Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Deel deze pagina

Op deze pagina