Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Nederland startklaar voor de jaarlijkse belastingaangifte

Voor ongeveer 7,3 miljoen particulieren en ongeveer 1,9 miljoen ondernemers is het tussen 1 maart en 1 mei tijd voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting over 2023. Voor de één routine en voor de ander een lastige klus. Sinds vannacht 00.00 uur is het mogelijk om online aangifte inkomstenbelasting te doen via MijnBelastingdienst.nl of de aangifteapp. Om ervoor te zorgen dat iedereen vóór 1 mei met een gerust hart juist en volledig aangifte kan doen, is er gratis hulp beschikbaar. Telefonisch, online en in de buurt.

Sommigen zaten er al vroeg klaar voor, want om 08.00 uur vanochtend hadden al 100.000 mensen hun aangifte ingestuurd. De eerste aangifte was 3,5 minuten na middernacht binnen! "We begrijpen dat sommigen de belastingaangifte snel willen insturen, zeker als je geld terugverwacht. Maar de aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Je hebt dus genoeg tijd om er rustig voor te gaan zitten”, zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting bij de Belastingdienst. “En doe je vóór 1 april aangifte, dan krijg je vóór 1 juli een bericht van ons.”

Veel gegevens zijn al vooraf ingevuld in de belastingaangifte. Denk hierbij aan loon- en bankgegevens, hypotheekgegevens en WOZ-waarden. Dit maakt aangifte doen makkelijker en verkleint de kans op onbewuste fouten. Het is wel belangrijk om de vooraf ingevulde gegevens goed te controleren, te wijzigen of aan te vullen waar nodig. Zeker wanneer er voor jou iets is veranderd in 2023 zoals de aankoop van een huis, de start van een onderneming of een scheiding.

Hulp bij aangifte

Om de start van de aangifteperiode en hulpmogelijkheden onder de aandacht te brengen, stonden medewerkers van de Belastingdienst vanmorgen al vroeg in Utrecht, op het plein tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne. Zo ook Steef Cobben. “We willen benadrukken dat er hulp is voor iedereen die een steuntje in de rug nodig heeft bij het invullen van de belastingaangifte. Binnen en buiten de Belastingdienst. Kijk op de website belastingdienst.nl/aangifte waar je alle informatie kunt vinden over aangifte doen en op belastingadienst.nl/hulp met een overzicht van de hulpmogelijkheden. Daarnaast zitten we online, telefonisch en aan de balie klaar om mensen te helpen. En wij niet alleen, ook veel maatschappelijke organisaties, zoals bibliotheken, helpen kosteloos bij de belastingaangifte. Kortom, een beetje extra hulp is nooit ver weg."

Om de start van de aangifteperiode en hulpmogelijkheden onder de aandacht te brengen, stonden medewerkers van de Belastingdienst vanmorgen al vroeg in Utrecht, op het plein tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne.

Belastingdienstbus on tour

Nieuw dit jaar is de Belastingdienstbus. De bus toert gedurende 3 weken door Nederland om mensen met vragen over hun aangifte te verwijzen naar het juiste ‘loket’. Bjorn Meijer, unitdirecteur dienstverlening bij de Belastingdienst, kijkt uit naar de tour: “Op 9 locaties in het land van 10:00 tot 16:00 helpen we mensen op weg met de aangifte. Dat kan zijn met behulp van een checklist, informatie op de website, een podcast of met het maken van een afspraak bij een belastingkantoor of een steunpunt in de buurt.”

Route van de Belastingdienstbus:

  • Dinsdag 26 maart in Almere,  Stadhuisplein
  • Woensdag 27 maart in Middelburg, Markt
  • Vrijdag 29 maart in Arnhem, Velperplein
  • Dinsdag 2 april in Leeuwarden, Lange Pijp
  • Woensdag 3 april in Groningen, Vismarkt
  • Vrijdag 5 april in Enschede, Hendrik Jan van Heekplein
  • Dinsdag 9 april Heerlen, Promenade
  • Woensdag 10 april Den Bosch, Burgemeester Loeffplein
  • Vrijdag 12 april in Zwolle, Rodetorenplein

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Deel deze pagina