Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Nederland kan weer belastingaangifte doen

Het is 1 maart en dat betekent dat u vanaf vandaag uw belastingaangifte over 2022 kunt invullen. Sommigen zaten er al vroeg klaar voor, want om 7 uur vanochtend hadden al 60.000 mensen hun aangifte ingestuurd. De eerste aangifte was 59 seconden na middernacht al binnen!

"We begrijpen dat je je aangifte snel wilt insturen, maar de aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Dus je hebt nog alle tijd om je aangifte in te dienen." zegt Steef Cobben, manager inkomensheffing bij de Belastingdienst. "En doe je vóór 1 april aangifte, dan krijg je vóór 1 juli bericht van ons."

Circa 7 miljoen particulieren en 1,8 miljoen ondernemers ontvingen de afgelopen weken een brief om aangifte te doen over 2022. Een klusje waar je even voor moet gaan zitten. Gelukkig zijn ongeveer 200 miljoen gegevens vooraf ingevuld. Denk hierbij aan loon- en bankgegevens, hypotheekgegevens en woz-waarden. Dit helpt mensen om tijdig en volledig aangifte te doen en verkleint de kans op onbewuste fouten. Het is wel belangrijk om de vooraf ingevulde gegevens goed te controleren en aan te vullen waar nodig. Zeker wanneer er iets is veranderd in 2022 zoals de aankoop van een huis of een scheiding.

Hulp bij de aangifte

De Belastingdienst vindt het belangrijk dat iedereen met een gerust hart aangifte kan doen en begrijpt ook dat sommigen het moeilijk vinden. Steef Cobben: "Hulp is er in vele vormen, zowel binnen als buiten de Belastingdienst. Denk aan de website van de Belastingdienst waar je alles over de belastingaangifte kunt terugvinden en waar we je ook informeren over waar je met vragen terecht kunt. Dat kan online, telefonisch of bij een balie of steunpunt in de buurt. Maar denk ook aan hulp uit de nabije kring of aan hulp van diverse maatschappelijke organisaties zoals bibliotheken en vakbonden. Kortom, een beetje extra hulp is nooit ver weg."

Deel deze pagina