Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Meer zicht op cryptotransacties

De Belastingdienst bereidt zich voor op de invoering van DAC8. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2026 aanbieders van cryptodiensten informatie moeten geven over de transacties en het saldo van hun klanten. Deze gegevens gaan naar de Belastingdienst.

Zo krijgt de Belastingdienst beter zicht op hoeveel crypto belastingplichtigen bezitten en gebruiken. Het wetsvoorstel waarmee de Europese richtlijn DAC8 in Nederland wordt ingevoerd, is op 7 juli 2025 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Waarom deze wet?

Cryptobezit hoort nu al bij het vermogen dat je moet opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. Net als spaargeld en beleggingen valt crypto in box 3. Door het gebrek aan zicht op cryptobezittingen bestaat de kans dat crypto niet altijd wordt opgegeven. Daarom worden maatregelen genomen.

Met DAC8 wil de Europese Unie dit veranderen. De richtlijn verplicht cryptodienstverleners in alle EU-landen om gegevens van klanten en hun transacties te verzamelen, te controleren en door te geven aan hun belastingdienst. Ook wisselen EU-landen deze gegevens met elkaar uit. Zo krijgt de Belastingdienst ook zicht op cryptobezit in het buitenland.

Wat verandert er voor cryptodienstverleners?

In Nederland zijn er ongeveer 100 cryptodienstverleners. Zij moeten vanaf 1 januari 2026 klantgegevens en transacties vastleggen en controleren (due diligence). Ook moeten ze hier elk jaar over rapporteren. De eerste rapportage over 2026 moeten ze uiterlijk op 31 januari 2027 indienen bij de Belastingdienst.

De Belastingdienst gebruikt deze informatie als controle op wat mensen in hun aangifte inkomstenbelasting opgeven.

Wat betekent dit voor burgers?

Voor burgers verandert er fiscaal niets. Cryptobezit moet nu al worden opgegeven in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Wel verwacht de Belastingdienst dat de komst van DAC8 vragen oproept bij cryptobezitters. Daarom blijft de Belastingdienst hier de komende tijd extra over informeren. Dit gebeurt via belastingdienst.nl/crypto, via social media en via de toelichting in de online aangifte.

Informatie voor aanbieders

Voor cryptodienstverleners organiseert de Belastingdienst dit jaar nog meerdere informatiebijeenkomsten. Hier krijgen zij uitleg over de nieuwe verplichtingen en hoe zij correct kunnen rapporteren. Voor meer informatie kijk op: Belastingdienst.nl/crypto

Vragen over dit artikel?
Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Deel deze pagina