Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Iedereen moet zich vrij voelen zichzelf te zijn…ook bij de Belastingdienst

Deze week staat Amsterdam in het teken van de Pride Amsterdam. 9 dagen per jaar staan LHBTIQ+’s (Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transgender, Intersekse, Queer en meer) centraal in de hoofdstad. Iedereen moet zich namelijk vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf. Ook de Belastingdienst wil zich inzetten om een inclusieve werkgever te zijn.

Het is de derde keer dat de LHBTIQ+-netwerken van de Belastingdienst, ministeries van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw & Natuur en Voedselkwaliteit, Infrastructuur en Waterstaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Financiën en NVWA de handen ineen slaan door samen de Dutch Government Pride-boot te hosten tijdens de Canal Parade.

Pride Amsterdam

De Canal Parade is een van de hoofdevenementen van het festival. Enthousiaste en kleurrijk uitgedoste deelnemers varen op 80 boten rond door de Amsterdamse grachten, terwijl honderdduizenden bezoekers hen toejuichen. Zo’n 100 medewerkers van de Belastingdienst en andere ministeries en overheidsorganisaties staan deze zaterdag samen op boot 64. Bijzonder is dat dit jaar ook een aantal buitenlandse LHBTIQ+-voorvechters meegaan op de boot.

Wouter Bok: "Het was een zonnige dag, maar bij de vlaggenparade kreeg ik kippenvel."

Maar er was deze week veel meer. Zo begon de week met de Pride Walk. Meerdere medewerkers van de Belastingdienst, onder wie Wouter Bok van B/Proud, liepen mee. Met de Pride Walk wordt aandacht gevraagd voor de rechten van LHBTIQ+’s. Wouter vertelt meer hierover: “Je voelt je echt deel van de hele community, je bent samen. Het was een zonnige dag, maar bij de vlaggenparade kreeg ik kippenvel. Daar zwaaiden tientallen mensen met vlaggen van de landen waarop homoseksualiteit nog een gevangenis- of zelfs de doodstraf staat."

"Zo afgrijselijk dat liefde in sommige landen gewoon een misdaad is! Het laat de noodzaak zien van de Pride. Ook in Nederland gaat het niet zo goed als weleens wordt gedacht. Wist je dat 3 op de 10 Nederlanders walgen als ze 2 zoenende mannen zien?”

Belastingdienstboot

Wat ooit begon in 2013 met een eigen belastingdienstboot, is inmiddels uitgegroeid tot het platform binnen de Belastingdienst en ministerie van Financiën voor collega’s met een LHBTIQ+-achtergrond. B/Proud werkt op het gebied van inclusiviteit en diversiteit samen met verschillende partijen binnen én buiten de Belastingdienst.

B/Proud-vlag bij Pride Walk 2022

Iedereen is welkom, ook als je hetero bent en meer wil weten over LHBTIQ+-zaken. Want pas als je met elkaar in gesprek komt, kan je elkaar vinden.

B/Proud wil ervoor zorgen dat de Belastingdienst en Financiën binnen de eigen organisatie én daarbuiten bekend staan als een inclusieve organisatie. De wens van B/Proud is om in de toekomst meer trainingen en voorlichtingen te organiseren, en een prominente rol te hebben in een inclusief wervingsbeleid en onboardingsproces (het inwerken van nieuwe medewerkers).

Deel deze pagina

Op deze pagina