‘Het samenwerken met leveranciers van salarissoftware heeft een groot maatschappelijk belang’
Publicatiedatum 19-03-2024, 16:00
Heb je wel eens gehoord van de polisadministratie van het UWV? Deze verzameling gegevens is de basis voor onder meer het bepalen van de hoogte van een uitkering en toeslagen en het vooraf invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Om dit alles soepel te laten verlopen slaan de Belastingdienst en leveranciers van salarissoftware de handen ineen.
In ons land zijn er ongeveer 150 aanbieders van software voor de loonaangifte. De meeste bedrijven kopen een softwarepakket en er zijn ook bedrijven en uitvoeringsinstanties die met eigen software werken. Deze softwareontwikkelaars laten zich vertegenwoordigen door een klankbordgroep van 13 leveranciers.
Volgens directeur MKB Gerald Berentsen past deze samenwerking goed bij de strategie van de Belastingdienst. “We werken al lang samen en hebben dit nu formeel met elkaar vastgelegd. We hechten veel belang aan een goede samenwerking met softwareleveranciers. Dit alles in het belang van werkgevers, ondernemers en burgers die zo goed en gemakkelijk mogelijk aangifte moeten kunnen doen, wat uiteindelijk ook goed is voor de Belastingdienst.”
Wetgeving verwerken in software
Medewerkers bij de Belastingdienst Leon Lubbers en Jos Kok zetten zich graag in voor deze samenwerking, waarbij ook UWV en CBS zijn betrokken. Jos: “We ondersteunen de leveranciers bij het juist uitvoeren van onze fiscale wet- en regelgeving. Het gaat er dan vooral om hóe je een wet interpreteert. Pas als je dat weet, kun je wetgeving verwerken in je software.”
Leon: “En we trekken ook samen op bij het beoordelen van nieuwe wetgeving. Samen kijken we naar de uitvoerbaarheid. Is deze wet wel te automatiseren? Dat is lang niet altijd het geval en dan krijgen we een advies hoe het beter kan. De ontwikkelaars denken goed met ons mee en bekijken voorstellen vanuit een andere invalshoek. We helpen elkaar echt verder.”
De samenwerking is belangrijk voor de Belastingdienst én de partners in de loonaangifteketen omdat goed aangeleverde informatie automatisch verwerkt kan worden wat veel handwerk bespaart. De belastingopbrengst via de loonaangifte is 180 miljard. Maar het maatschappelijke belang van deze samenwerking is nog veel groter.
Grote meerwaarde
Jos: “We hebben het over zo’n 790.000 werkgevers die jaarlijks ongeveer 30 miljard gegevens aanleveren voor de polisadministratie van het UWV. Deze administratie is de basis voor ongeveer 1.900 maatschappelijke processen. Het uitbetalen van een uitkering, pensioen, toeslagen en nog veel en veel meer, dat kan alleen bij een goede administratie bij het UWV. Daarnaast is CBS ook afnemer van de informatie.” Volgens de voorzitter van de klankbordgroep Jouke Sjaardema is de samenwerking van grote meerwaarde. “We hebben een gezamenlijk belang, namelijk het uitvoeren van de fiscale wetgeving voor de loonbelasting. Deze samenwerking hebben we nu goed vastgelegd en dat is een goede stap voorwaarts, wat mij betreft een opmaat voor een nog intensievere samenwerking.”
Vragen over dit artikel?
Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.