Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

De koffiekar brengt mensen in beweging

“Iemand koffie? Thee? Of een stuk fruit?” Mensen in beweging brengen, mét iets lekkers erbij. Dat is de gedachte achter de koffiekar bij de Belastingdienst. Een nieuw concept deels gerund door medewerkers met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt.  

“We hebben wortelnotentaart, appels en bananen. En binnenkort als het warmer is ook nog ijsjes”, vertelt Lisanne Nieuwenhuizen, die iedere dag achter de koffiekar staat. “Het is superleuk om te doen en mensen blij te maken met lekkere dingen.” Als kind hadden haar ouders al in de gaten dat er met Lisanne iets aan de hand was. “Ik kan me op zich goed focussen maar ben snel uitgeput”, zegt ze. “Op school dachten ze dat ik gewoon te lui was en ook mijn horecaopleiding liep niet goed.”

Amanda van den Berg (links) en Lisanne Nieuwenhuizen (rechts) bij de koffiekar met hapjes.

“Volgens het UWV had ik recht op een Wajong-uitkering omdat ik niet langer dan 6 uur per dag kan werken. Heel jammer natuurlijk, maar juist daarom ben ik des te blijer dat ik bij de Belastingdienst wél de mogelijkheid krijg om te werken. Ik ben echt in het team opgenomen en ze zien me niet als last. Dat is superfijn.”

Contact met mensen

Lisanne is aan de slag gegaan vanuit de Banenafspraak. In februari startte Lisanne met een snuffelstage in het Rijkskantoorgebouw in Rotterdam. En dat beviel goed. Via cateraar Vitam werkt ze daar nu 25 uur in de week. “Ik doe van alles. Soepen en salades maken, broodjes afbakken en soms sta ik bij de snacks of achter de kassa. Of ik help in de spoelkeuken en de rij met de koffiekar. Ik vond het meteen erg leuk. Vooral het contact met de mensen, en vanwege mijn passie voor bezig zijn met eten.”

Banenafspraak

De Banenafspraak is een afspraak tussen de overheid en sociale partners dat er voor begin 2026 in totaal 125.000 banen bij zijn gekomen voor mensen met een arbeidsbeperking, waarvan 25.000 in de overheidssector. De Belastingdienst wil 1.350 medewerkers voor 2024 vanuit de Banenafspraak in laten stromen.

Mooie kans

Ook Amanda van den Berg kwam via de Banenafspraak bij de Belastingdienst binnen “De koffiekar brengt mensen bij elkaar en staat elke dag centraal op een andere afdeling. Heel leuk toch!”

Amanda is geboren met een dubbele chromosoomafwijking. “Daardoor kan ik dingen niet tegelijk en niet op tempo. Ik vergeet veel en ik heb problemen met mijn spieren, mijn handen en mijn rug.”

“Gelukkig gaat het hier heel goed. ‘s Ochtends maak ik de maaltijdsalades, daarna breng ik de koffiekar in gereedheid en ga ik fruit bijvullen. Voor mij is dit echt een mooie kans. Ik voel me begrepen en gewaardeerd. En als iets te zwaar voor me is, vindt niemand het raar als ik dat zeg. Als het te druk is in mijn hoofd, ga ik even zitten. Tot nu toe werkte ik 20 uur maar omdat het te veel was, ga ik binnenkort terug naar 15. Hier kan ik dat gewoon zeggen en houden ze daar rekening mee.”

Werkgeluk

“Bij de Belastingdienst vinden wij het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen”, vertelt Gunther Buxtorff, Productmanager Ontmoeten en Voeden. ”Begeleiding en ondersteuning zijn daarbij heel belangrijk. Ze krijgen hier gewoon wat extra tijd en er zit niet zo veel druk op. En als ze wat minder kunnen doen, dan is dat niet erg. Geweldig natuurlijk dat zij het zelf ook zo positief ervaren en dat wij op deze manier bijdragen aan hun werkgeluk.”

Werken met een arbeidsbeperking bij de Belastingdienst

Voor eind 2024 wil de Belastingdienst 1.350 medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst hebben. Ben jij of ken jij iemand met afstand tot de arbeidsmarkt? Er zijn volop mogelijkheden bij de Belastingdienst. Kijk voor alle informatie, verhalen en vacatures op Werken met een arbeidsbeperking.

Categorie :

Deel deze pagina