Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Blog: “Werken voor een organisatie waar iedereen zichzelf kan zijn”

“De Belastingdienst wil inclusief en divers zijn. Met medewerkers van welke kleur, geslacht of geaardheid dan ook”, zo vertelt Mark van Enckevort, verandermanager en voorzitter van LHBTI-netwerk B/Proud van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën.

“Ik had zelf een burn-out nodig voordat ik aan m’n coming-out toe kwam. Het was dan ook geen makkelijke stap voor mij als getrouwde vader van 4 kinderen. Een bedrijfsmaatschappelijk werker en bedrijfsarts adviseerden me om in een andere omgeving te gaan werken. Ik bleef bij de Belastingdienst, maar ging van Gelderland naar Brabant. Met nieuwe collega’s kon ik makkelijker een nieuwe start maken. Dat is nu 18 jaar geleden.

Geen geheimen

Wat ik toen merkte, was hoe belangrijk het is dat je jezelf kunt zijn. Dat ik geen geheim meer hoefde mee te dragen, had ook positieve gevolgen voor mijn werk. Ik voelde mij bijvoorbeeld minder geremd, waardoor ik andere keuzes maakte en mijn loopbaan een nieuwe wending kreeg. Daarom ben ik me ook gaan inzetten voor LHBTI’ers. Ik vind het zo belangrijk dat mensen zich niet hoeven te verstoppen. Door de verschillen tussen mensen te waarderen, ontstaat de veiligheid om jezelf te zijn.

Aandacht voor personeelsbeleid

B/Proud is 6 jaar geleden ontstaan vanuit medewerkers van de Belastingdienst. Vanuit dit netwerk vragen we aandacht voor het personeelsbeleid. Bijvoorbeeld om daarin ruimte te maken voor mensen die in transitie gaan omdat ze van geslacht veranderen. Ze kunnen dan terecht bij vertrouwenspersonen of bedrijfsmaatschappelijk werk als ze daar behoefte aan hebben, of bij B/Proud.

Innovatie, creativiteit én werkplezier

Vanaf het begin kregen we steun van de directie van de Belastingdienst. Thesaurier-generaal Christiaan Rebergen, die over de overheidsfinanciën bij het ministerie gaat, is onze ambassadeur Diversiteit & Inclusie. Uit onderzoek blijkt dat inclusieve organisaties beter scoren op gebied van innovatie, creativiteit én werkplezier voor iedereen. Als je volledig geaccepteerd bent, kun je je energie laten stromen en ook volledig bijdragen aan je werk. Aandacht voor dit onderwerp betaalt zich dus uit.

Hoogste nieuwkomer

In 2020 onderzocht de internationale organisatie Workplace Pride of de Belastingdienst en het ministerie een veilige werkomgeving zijn voor LHBTI’ers. We deden voor het eerst mee en werden meteen de hoogste nieuwkomer in de Global Benchmark. Een geweldig resultaat, ook voor andere groepen. Want heb je je zaken voor LHBTI’ers op orde, dan betekent dat vaak eveneens meer diversiteit op andere vlakken. Bijvoorbeeld voor mensen met een psychische kwetsbaarheid of met verschillende culturele achtergronden.

Meten en verbeteren

Onderzoek is belangrijk: vanaf het moment dat je gaat meten, kun je je verder verbeteren. In de arbeidsmarktcommunicatie kunnen we bijvoorbeeld nog stappen zetten. Denk aan advertenties; welke afbeeldingen laat je zien? Kleur zie je al vaker, kan dat ook met koppels van hetzelfde geslacht? Denk ook aan de aanhef van brieven. De Belastingdienst verstuurt jaarlijks miljoenen brieven met geachte heer of mevrouw, maar sommige mensen staan niet zo geregistreerd en voelen zich zo ook niet aangesproken. Hoe fijn zou het zijn als de ontvanger kan kiezen hoe die wordt aangesproken?”

Mark van Enckevort,
Verandermanager

Heb je interesse om te werken bij de Belastingdienst? Bekijk dan onze vacatures op werken.belastingdienst.nl.

Lees op Rijksoverheid.nl meer over 'Ministerie van Financiën scoort goed als werkplek voor LHBTI’ers'

Categorie :

Deel deze pagina

Op deze pagina