Blog: “We gaan de wervingsklus klaren”
Publicatiedatum 19-03-2024, 10:00
Een aantal Tweede Kamerleden maakt zich grote zorgen over de uitstroom bij de Belastingdienst, rond de 12.000 in 5 jaar tijd. Er gaan een aanzienlijk aantal medewerkers op korte termijn met pensioen, én mensen wisselen vaker van baan. Maakt afdelingshoofd Instroom Gerard Visser zich ook zorgen?
Deze ontwikkeling zagen we aankomen. We staan op plek 6 van beste werkgevers in Nederland. Dat maakt onze instroom sterk. Maar naast het binden van nieuwe medewerkers is behoud van ons huidige personeel net zo belangrijk.
Handen uit de mouwen voor sollicitant
In 2024 wil de Belastingdienst 3.250 nieuwe collega’s van buiten aannemen, op basis van voltijd contract. Het is een pittige uitdaging in deze krappe arbeidsmarkt. Er zijn nog steeds meer vacatures dan werklozen. Daarom gaan we creatief om met het aanbod, rond de 40.000 sollicitanten per jaar. Onze insteek is om de sollicitant centraal te zetten, niet de vacature. In plaats van ze af te wijzen op de functie waar ze op solliciteren, denken we graag met ze mee. Zijn er andere vacatures die bij ze passen? Dat vraagt om meer inzet van onze kant, maar we steken graag onze handen uit de mouwen om iemand op de juiste plek te krijgen. Dat zorgt voor meer werkplezier voor onze nieuwe collega en dus een lagere kans op vroegtijdige uitstroom.
Kopje koffie?
We maken graag gebruik van het enthousiasme van onze medewerkers. Wie kan je beter vertellen hoe het is om bij de Belastingdienst te werken? Iedereen kan zich aanmelden om een virtueel kopje koffie te drinken. Laagdrempelig en geheel vrijblijvend. Je geeft aan waar je over wilt hebben, en wij matchen je aan een collega die het beste met jou in gesprek kan gaan. De afspraak plannen we wanneer het jou goed uitkomt.
De Belastingdienst verandert
De Belastingdienst gaat in de komende tijd enorm veranderen. Een groot aantal medewerkers gaat op korte termijn met pensioen en de gemiddelde leeftijd van instromers is 37. We verjongen met een historische snelheid. Daarmee verandert de dynamiek van het personeel bij de Belastingdienst. Collega’s in verschillende fases van hun loopbaan hebben andere behoeftes. Het heeft zijn weerslag op opleidingsbehoefte, inzetbaarheid en vitaliteit. Ik ben erg benieuwd hoe de Belastingdienst er over 5 jaar uitziet.
Behoud belangrijk
Onze strategie is erop gericht om de medewerker zich thuis te laten voelen. Nieuwe medewerkers doen mee aan het 2 daagse programma Onboarding. Het programma is voor iedereen gelijk, ongeacht functie, en geeft je de handvatten voor een soepele start bij je nieuwe baan. Je leert de missie, visie en de kernwaarden van de organisatie en wordt gelijk beëdigd.
Net zo belangrijk als het aantrekken van nieuw talent is het behouden van personeel. Het werk verandert voortdurend. Onze interne loopbaanbegeleiders helpen daarom bij maken van een carrièreplan op basis van je behoeften, welke talenten je hebt en wat voor jou belangrijke drijfveren zijn. ‘Hoe wil jij je ontwikkelen?’ We willen de talenten van onze huidige collega’s optimaal benutten en geven ze daar de ruimte voor.
Belastingdienst favoriete werkgever
De Belastingdienst is dit jaar gestegen naar plek nummer 6 in de lijst van favoriete werkgevers. Medewerkers prijzen de sfeer en de professionaliteit. Daarnaast bleek uit ons interne medewerkersonderzoek dat veel collega’s de Belastingdienst zouden aanraden als werkgever bij hun vrienden of familie. Dat geeft mij het vertrouwen dat we de klus gaan klaren.
Vragen over dit artikel?
Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.