Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Blog: “Geweldig om jonge trainees te begeleiden”

Het Tax Talent Traineeship stoomt pas afgestudeerde fiscalisten klaar voor een carrière als strategisch belastingprofessional. “Door de combinatie van vakmanschap en het vermogen om voorbij de grenzen van hun vakgebied te kijken, komen ze met vernieuwende invalshoeken die voor ons als Belastingdienst waardevol zijn”, aldus Jeanne de Loos. In haar blog vertelt Jeanne hoe ze als programmamanager High Potentials en leidinggevende de talenten begeleidt.

Het traineeship is een leer- en ontwikkeltraject: 2 jaar lang werken trainees op 6 verschillende plekken. Binnen de Belastingdienst, maar ook bij het ministerie van Financiën of bijvoorbeeld de Europese Commissie. Op deze manier leren trainees vanuit verschillende invalshoeken naar belastingvragen kijken. Daarnaast spijkeren ze 1 dag in de week hun vakkennis en soft skills bij.

Talent binnenhalen

De Belastingdienst wil een betrouwbare organisatie zijn die kwaliteit levert. Daarvoor is het essentieel om goede mensen binnen te halen en op te leiden tot breed inzetbare fiscalisten. Bij het samenstellen van het Tax Talent Traineeship keken we naar het type medewerker waaraan onze organisatie behoefte heeft. Tegelijkertijd is de invulling maatwerk, wat het aantrekkelijk maakt voor de trainee zelf.

Als programmamanager ben ik verantwoordelijk voor alles wat met het traineeship te maken heeft, waaronder het trainingsprogramma. Ook zit ik in de wervings- en selectiecommissie. Ik begeleid de trainees van de start tot de uitreiking van hun eindcertificaat en plaatsing in een functie. In die rol overleg ik dagelijks met onderdelen om te zorgen dat de high-potential de kans krijgt om zich goed te ontwikkelen, maar dat ook een bijdrage wordt geleverd aan de vraagstukken waar wij als Belastingdienst voor staan. Het is een uitdaging daarin de juiste ‘match’ te vinden.

1-op-1-begeleiding

Wat ik mooi vind aan het traineeship is dat het jonge fiscalisten uitdaagt. Om na te denken over waar ze goed in zijn en hoe ze impact kunnen hebben. Op basis van affiniteit en interesses bepalen we samen hoe iemands traineeship eruit gaat zien. Daarbij gaat er soms een wereld voor iemand open, zoals de politieke kant van de fiscaliteit, data science of het formeel recht. Ik neem dan contact op met collega’s om een bijpassende plek te regelen waar de trainee die werkervaring op kan doen. Hierdoor heb ik inmiddels een groot netwerk, ook internationaal. Onze collega’s delen graag hun kennis met de trainees en spelen een belangrijke rol in de begeleiding.

Het Tax Talent Traineeship bestaat nu 6 jaar. In totaal haalden we zo’n 48 high potentials binnen. En dat is best bijzonder want er gaat een zware selectieprocedure aan vooraf. En het feit dat ze nu, op 1 na, allemaal nog bij ons werken, vind ik een groot compliment.

Ruimte voor ideeën

Ik ben trots op het succes van het Tax Talent Traineeship en ik vind het geweldig om de jonge trainees te begeleiden. Vooral omdat ik zie dat het programma hen helpt om het beste uit zichzelf te halen. Een aantal trainees stond aan de wieg van verschillende innovaties. Zij roemen met name de veelzijdigheid van het werk. Vanaf het begin geven we hen vertrouwen, verantwoordelijkheid en ruimte om met ideeën te komen. Daardoor plukken wij als Belastingdienst meteen de vruchten van dit nieuwe talent.

Jeanne de Loos, p
rogrammamanager High Potentials / manager Tax Talent Trainees

Meer weten?

Wil je meer weten over het Tax Talent Traineeship? Aanmelden voor de lichting die start in maart 2021, kan nog tot en met 15 december 2020. Kijk voor meer informatie op het Tax Talent Traineeship.

Heb je interesse om te werken bij de Belastingdienst? Bekijk dan onze vacatures op werken.belastingdienst.nl.

Deel deze pagina