Blog: "Dit jaar willen we 3.250 nieuwe collega’s werven"
Afgelopen jaar mochten we 3.128 nieuwe medewerkers bij de Belastingdienst verwelkomen. Mensen die net zijn afgestudeerd, met al jaren ervaring achter de rug, of met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat de Belastingdienst in trek blijft als werkgever, merkt hoofd instroom Monique van de Bospoort ook.
"Ik ben trots op het feit dat we het afgelopen jaar, ondanks de coronatijd, toch weer veel vacatures wisten te vervullen. We blijven in trek als werkgever, ook al zijn we de afgelopen jaren ook negatief in het nieuws geweest. Gelukkig willen mensen nog steeds graag een bijdrage leveren. We staan dit jaar dan ook op nummer 4 in de lijst meest favoriete werkgevers!"
"Dit jaar hopen we 3.250 nieuwe collega’s binnen te halen. Belangrijkste reden is dat we meer capaciteit nodig hebben om onze taken uit te voeren. Er wordt tegenwoordig veel gevraagd van de Belastingdienst. Niet alleen is de regelgeving complexer geworden, maar hebben we ook te maken met grote dossiers zoals het herstel rondom de toeslagenaffaire. Om dit allemaal te bewerkstelligen hebben we dus nog meer collega’s nodig."
Meer focus op maatschappelijke bijdrage
Maatschappelijk relevant
In 2021 solliciteerden er ruim 40.000 mensen bij de Belastingdienst. Iets minder dan voorheen. In 2020 solliciteerden er namelijk bijna 50.000 mensen. We zien hier dus een krapper wordende arbeidsmarkt terug. Desondanks zijn we als werkgever in trek. Als je sollicitanten en pas gestarte medewerkers vraagt waarom ze willen werken bij de Belastingdienst, noemen zij vaak de maatschappelijke relevantie van het werk.
"Onze belangrijkste taak is natuurlijk belasting innen. Niet altijd even leuk, maar wel belangrijk. Dat proberen we ook steeds meer duidelijk te maken. Met onze belastingen investeren we in wat Nederland mooi maakt. Iedereen moet gebruik kunnen maken van belangrijke zaken als zorg, onderwijs, cultuur en openbaar vervoer. We willen meer naar buiten brengen dat als je bij de Belastingdienst werkt, je een bijdrage levert aan de ontwikkeling van een sterk, sociaal en mooi Nederland. Die aantrekkingskracht van de maatschappelijke relevantie van ons werk, dat zien we vaak terug in sollicitanten. Ze zijn gemotiveerd om de Belastingdienst te verbeteren. Ook krijgen we te horen dat mensen graag willen werken in het hart van de fiscaliteit."
Vervallen diploma-eis
"Voor de meeste vacatures is sinds halverwege 2021 de diploma-eis vervallen. Bij het vervullen van de vacatures wordt gekeken naar het werk- en denkniveau van de kandidaat. Hiermee sluiten we beter aan op het rijksbrede beleid van Werk- en denkniveau, tenzij…’. Zo zetten we een belangrijke stap om een grotere doelgroep voor onze vacatures te bereiken en vormen we met andere overheidsorganisaties meer 1 rijksorganisatie."
Online onboarden
"Voor nieuwe medewerkers is het een bijzondere tijd om te starten. Door corona werken we nog steeds voornamelijk thuis én online. Toch zorgen we voor een zo warm mogelijk welkom. We hebben bijvoorbeeld een uitgebreid onboardingsprogramma, zodat nieuwe collega’s onze organisatie zo goed mogelijk leren kennen. Vaak zijn ze onder de indruk van de omvang, diversiteit en complexiteit van onze organisatie. Je krijgt hier al vroeg in je loopbaan veel verantwoordelijkheid en de ruimte om je te ontwikkelen. Ik hoop daarom ook dit jaar weer veel nieuwe goede mensen binnen te halen."
Monique van de Bospoort, Hoofd Instroom
Wil je meer weten over werken bij de Belastingdienst of ben je benieuwd naar onze actuele vacatures? Kijk dan op werken.belastingdienst.nl.