"Bij aanpak van belastingontwijking gaat het om rechtvaardigheid"
Publicatiedatum 31-10-2024, 17:13
Op 31 oktober en 1 november organiseren de Belastingdienst en het ministerie van Financiën namens Nederland samen een internationaal seminar over een wereldwijde minimumwinstbelasting voor multinationals. “Nederland loopt voorop bij het invoeren van de wetgeving, die belastingontwijking en belastingconcurrentie tussen landen moet tegengaan, en brengt kennis in waar andere landen hun voordeel mee kunnen doen.” Dat zegt Willem-Jan van Veen, die zich bij de Belastingdienst bezighoudt met deze internationale belastingherziening.
Nederland loopt voorop bij de invoering van een minimum winstbelasting voor multinationals en heeft al veel kennis op dit gebied. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) de Belastingdienst en het ministerie van Financiën vroeg om gastheer te zijn van een seminar over dit onderwerp. Dat vindt plaats in Amsterdam. 63 landen en organisaties als de Wereldbank hebben afgevaardigden gestuurd.
Rechtvaardigheid
“Multinationals zijn in meer landen actief en zoeken het land met de laagste belastingdruk”, zegt Willem-Jan. “Daar doen ze aangifte van de winst. Ze zoeken ook het land met de hoogste belastingdruk. Daar proberen ze zoveel mogelijk kosten aan toe te rekenen. Zo lopen landen overal ter wereld miljarden aan belastingopbrengsten mis, waardoor de financiering van hun maatschappelijke doelen onder druk komt te staan. Daarom is het zo belangrijk om belastingontwijking aan te pakken. Het gaat over rechtvaardigheid.”
Herziening internationaal belastingstelsel
In oktober 2021 werd er een mijlpaal bereikt voor de invoering van de minimumbelasting. Een groot aantal landen, waaronder Nederland, werd het eens over een herziening van het internationale belastingstelsel. Die herziening werd geïnitieerd door een speciaal platform van de (OESO), waarin 147 landen deelnemen.
Altijd 15 procent winstbelasting
Multinationals met een omzet van minstens 750 miljoen euro gaan in ieder land altijd 15 procent belasting betalen over hun winst. Bedrijven gaan de nieuwe belasting alleen betalen als de groep, waartoe die bedrijven behoren, in een land effectief te weinig winstbelasting betaalt. Oók als niet alle landen meedoen met de minimumbelasting, is er altijd wel een land dat de regels wél toepast en dan bijheft.
Sezen Tas (plaatsvervangend directeur-generaal Fiscaliteit) is opdrachtgever van het seminar: “Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de doelstellingen van de wereldwijde minimumbelasting en we benadrukken tegelijkertijd het belang van internationale samenwerking. Het seminar biedt een waardevolle gelegenheid om kennis, inzichten en ervaringen te delen met elkaar. We doen dit samen met het Ministerie van Financiën, wat de samenwerking tussen beleid en uitvoering eens te meer onderstreept.”
Nederlandse kennis delen
Willem-Jan is bij de Belastingdienst strategisch coördinator van het expertiseteam dat zich bezighoudt met deze internationale belastingherziening. Hij zit in het panel dat zich tijdens het seminar buigt over de implementatie van de minimumwinstbelasting, en brengt kennis in waarmee andere landen hun voordeel kunnen doen.
Zo is het volgens hem belangrijk dat de wetgevende en de uitvoerende kant – met andere woorden: het ministerie van Financiën en de Belastingdienst – nauw met elkaar in contact staan. Willem-Jan: “Want vaak zijn belanghebbenden bij het wetgevingstraject dezelfde als bij de uitvoering. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die om input wordt gevraagd. Als wij als Belastingdienst weten wat er tijdens het wetgevingstraject besproken is met een belanghebbende, kunnen wij zijn vragen over de uitvoering van wetgeving makkelijker beantwoorden.”
Voorspelbaarheid
Willem-Jan wijst afgevaardigden van andere landen ook op het belang van een open cultuur, zoals we die in Nederland kennen. “Wij zijn heel transparant. Alle belanghebbenden hebben makkelijk toegang tot ons en dat voorkomt disputen. Maar niet alle landen kennen een open cultuur en dat kan tot problemen leiden. Ik denk dat veel belastingdiensten de impact van de invoering van de minimumbelasting onderschatten; daar is wel capaciteit voor nodig.”
Daarnaast is internationale samenwerking heel belangrijk. “We moeten zorgen dat de regels overal zo’n beetje op dezelfde manier worden toegepast. Dan weten multinationals waar ze aan toe zijn. Het belastingklimaat wordt voorspelbaarder, waardoor bedrijven hun bedrijfsvoering ook beter kunnen plannen.”
Vragen over dit artikel?
Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.