Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Belastingdienst voor de klas: ‘laat geen geld liggen’

“Jullie laten gemiddeld 180 euro per jaar liggen. Wisten jullie dat?" Gastdocent Henrik Klosse kijkt de mbo-leerlingen van ROC-Arnhem vragend aan. Zijn gastles op 11 maart maakt deel uit van de 13e editie van de Week van het geld. Dit jaar is het thema ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ Henri: “Het antwoord op de vraag is: jongeren doen vaak geen aangifte. Dat moet anders en daarom sta ik hier.”

Collega’s van de Belastingdienst zoals Henri verzorgen deze week in het land gastlessen bij mbo’s en basisscholen. Want veel jongeren blijken belastingzaken maar ingewikkeld te vinden. Daardoor doen zij vaak geen aangifte. Gemiddeld laten zij hierdoor 180 euro per jaar liggen.

Gastdocent Henri Klosse voor de klas

Henri : “Dat is toch jammer. Aangifte doen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat wil ik jongeren vooral meegeven. Zo help ik ze voorbereiden op hun toekomst. Want nu hebben zij misschien alleen een bijbaan, maar in de toekomst moeten zij toch weten hoe en waarom je aangifte doet.”

Voorbereiden op toekomst

1 op de 3 jongeren geeft zichzelf een onvoldoende voor kennis over belastingzaken. Dat blijkt uit een flitspeiling onder 803 jongeren door DirectResearch in opdracht van de Belastingdienst. Henri: “Daarom meldde ik mij aan als gastdocent voor deze nieuwe Week van het geld. Zo help ik jongeren op een positieve manier kennismaken met onze organisatie. Zodat zij hun aangifte doen, maar ook hoop ik dat zij ons misschien zien als toekomstige werkgever”

Hele jaar beschikbaar

Henri kreeg een warm welkom van de studenten. Tijdens de gastles liet hij de student oefenen met de aangifte inkomstenbelasting. Henri: “Sommigen ontdekten dat ze geld terugkrijgen. Hoe mooi is dat?”

Goed te weten: het lesmateriaal en de gastles zijn het hele jaar door beschikbaar. De mbo-opleidingen kunnen ook ervoor kiezen om zelf het lesmateriaal te gebruiken.

Gastles aanvragen

Wil jij ook een gastles aanvragen? Ga hiervoor naar: https://www.weekvanhetgeld.nl/gastles/. Of neem contact op via gastlessen@belastingdienst.nl.

Het lesmateriaal vind je op: Belastingles.nl

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Deel deze pagina

Op deze pagina