Belastingdienst en NSR versterken samenwerking in aanpak geldzorgen
Publicatiedatum 29-04-2025, 8:25

De Belastingdienst en de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) gaan intensiever samenwerken in de aanpak van geldzorgen van burgers en ondernemers. De samenwerking krijgt vorm via Geldfit. Daarvoor ondertekenden plaatsvervangend directeur-generaal Belastingdienst Julien Spliet en algemeen directeur Martin Suithoff van de NSR op 24 april 2025 een overeenkomst voor 4 jaar.
Ruim 730.000 huishoudens in Nederland hebben problematische schulden. De oorzaak is vaak een bijzondere gebeurtenis zoals ontslag, een faillissement of echtscheiding waardoor iemand in de financiële problemen komt. Het is voor mensen met geldzorgen vaak lastig om een oplossing te vinden. Want het geheel van diensten en instanties bij schuldhulpverlening is zeer onoverzichtelijk. Geldfit, onderdeel van de NSR, heeft dit overzicht wel en kan burgers en ondernemers doorverwijzen naar passende lokale hulp. Daarmee is Geldfit voor burgers en bedrijven hét startpunt voor vragen en zorgen over geld.
Julien Spliet: “De overheid is de grootste schuldeiser. Als Belastingdienst werken we eraan om problematische schuldsituaties te voorkomen en op te lossen. Daarvoor werken we al samen met andere rijksdiensten, gemeentes en externe schuldhulpverleners. Door de samenwerking met Geldfit te versterken breiden we onze hulp bij financiële zorgen uit. Omdat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen.”
Martin Suithoff: ”We zijn blij met de samenwerking met de Belastingdienst. Zo maken we het voor mensen makkelijker om de stap naar hulp te zetten en financieel fit te blijven. De Nederlandse Schuldhulproute is een samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en andere organisaties om mensen eerder bij passende hulp uit te laten komen. Dat bereiken we doordat we mensen wijzen op Geldfit: dé plek voor al je vragen en zorgen over geld, gratis en onafhankelijk. Samen werken we aan een financieel gezond Nederland.”
Geldfit
Geldfit is onderdeel van stichting Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en ondersteunt burgers en bedrijven met geldzorgen bij het vinden van passende hulp in de buurt. Dat gebeurt online én telefonisch. Door een goed overzicht van én contacten met (gemeentelijke) schuldhulpverlening en andere (financiële) hulp, kan Geldfit burgers én ondernemers goed verwijzen. Dit gebeurt vaak direct door meteen door te verbinden.
Pilot
De versterking van de samenwerking is een vervolg op een pilot die de Belastingdienst en Geldfit in mei 2023 startten. Burgers en ondernemers met meer financiële zorgen dan betalingsachterstand bij de Belastingdienst werden doorverwezen naar Geldfit. Uit de pilot bleek dat Geldfit toegevoegde waarde biedt voor de Belastingdienst én burgers en bedrijven. Op 24 april 2025 is een overeenkomst getekend voor de komende 4 jaar.
Vragen over dit artikel?
Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.