Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Apps die belastingzaken makkelijker maken

Een aangifte doen binnen een minuut? Snel kijken of die vakantieaankoop mee terug mag naar Nederland? Of zelf het aantal uren kinderopvang aanpassen? Het kan allemaal met de mobiele apps die de Belastingdienst zelf maakt.

Zo is er de aangifte app, handig bij eenvoudige aangiftes van studenten, scholieren of ouderen wanneer alleen een controle van de gegevens volstaat. Vaak ben je dan binnen een minuutje al klaar. Toch iets aanpassen? Dan word je automatisch verwezen naar de online portal van de Belastingdienst.

Met de Reisapp kun je snel controleren of je bepaalde goederen wel of niet mee terug kunt nemen naar Nederland. Met diezelfde app kun je in sommige gevallen ook btw terug vragen. “We maken apps die dat makkelijker maken”, vertelt Toine Veenhuis, teammanager van het Mobile Competence Center.

Meedenken

UX-designer Sjors Gerritsen zorgt dat de apps fijn zijn in het gebruik. “Direct bij het begin nodigen we gebruikers van onze apps uit om mee te komen denken. Wat werkt nu prettig, wat kan beter? Een grote vraag was om het aantal uren dat een kind naar de opvang gaat aan te kunnen passen in een app. Dan vergeet je dat minder makkelijk, hoef je niet te bellen en het voorkomt dat je geld terug moet betalen of te weinig toeslagen krijgt. Die mogelijkheid is er nu.”

De Belastingdienst bedenkt, ontwikkelt en onderhoud de apps zelf. Volgens integratiespecialist Ronald Bellert is dat de meest veilige optie. “Het is niet genoeg dat een app lekker werkt en tijd bespaart. We zijn ook verantwoordelijk voor de privacy van burgers en ondernemers. Als integratiespecialist zorg ik dat de verbindingen met onze systemen veilig zijn.”

Leuk werk

Ronald en Sjors werken met veel plezier bij het Mobile Competence Center van de Belastingdienst. Sjors: “Het is fijn dat je de aangifte wat makkelijker kunt maken voor mensen. Maar we maken ook oplossingen voor onze eigen collega’s. Als je net komt werken bij de dienst komt er een hoop op je af, zo heb je ineens bijna 35.000 collega’s. Wij zorgen met onze apps dat je die eerste weken niet verdwaalt en de collega kunt vinden die je nodig hebt.”

“En bij ons kun je gewoon doen waar je goed in bent”, vult Ronald aan. “Je zit niet vastgeplakt in een rol. Je kunt je ontwikkelen en helpen waar je iets toe kunt voegen. Dat maakt het mooi om hier te werken.”

Meer informatie

Kijk voor een overzicht van de apps op Belastingdienst.nl

De apps zijn te vinden in de App Store (Apple) en Play Store (Google).

Deel deze pagina