Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Nieuwe fiscale beroepsopleiding voor wo’ers

De Belastingdienst biedt vanaf 1 september een 2-jarige beroepsopleiding aan voor starters op wo-niveau in een fiscale richting. De opleiding biedt een combinatie van werken en trainingsdagen. Hierdoor ontwikkelen de starters een brede blik op de belastingpraktijk én op de uitgebreide carrièremogelijkheden binnen de Belastingdienst. Programmamanager Jeanne de Loos: “Tijdens de opleiding maken de deelnemers uitgebreid kennis met de organisatie. Ze leren zichzelf, de collega’s, het vak en de Belastingdienst kennen.”

Snel schakelen

In de opleiding worden ze als startende fiscalist, accountant of civilist in 2 jaar opgeleid tot belastingdienstprofessional. De deelnemers werken en leren 4 dagen in de week bij hun eigen afdeling. Eén dag in de week zijn ze in opleiding op locatie in Utrecht. De deelnemers vormen tijdens de studiedagen gemengde groepen van 25 deelnemers; dat betekent dat ze vanuit de afdeling heffing, invordering en controle bij elkaar zitten. Van elkaar leren en elkaar inspireren is een belangrijke factor in de beroepsopleiding.

Decaan prof. dr. Tom Berkhout: "Maatschappelijke uitdagingen als artificial intelligence, klimaatverandering en uitdagingen op ICT-gebied, vragen veel van de Belastingdienst. We hebben daarom mensen nodig die breder kunnen kijken dan alleen belastingwetgeving, of 1 belastingwet. Je moet als professional snel kunnen schakelen met deelgebieden om je heen, om in samenwerking met collega’s relevante expertise op te halen en toe te passen. Dat leer je in de beroepsopleiding.

Die bestaat dus uit meer dan alleen colleges. We gebruiken ook actieve werkvormen. Zo gaan de deelnemers op de trainingsdagen met experts in gesprek over casussen uit de dagelijkse praktijk. Daarbij kijken ze ook wie je voor een probleem kunt of moet raadplegen en waarom. En wanneer je het management inschakelt als je een groot risico ziet dat politiek of maatschappelijk grote gevolgen kan hebben. Die sensitiviteit willen we erin brengen aan de hand van die casussen. Buiten de studiedagen om kunnen de deelnemers zich volledig focussen op hun dagelijks werk. Ze krijgen beperkt huiswerk. Hooguit 2 uur per week ter oriëntatie op de volgende studiedag, zodat ze zich verder volledig op het werk kunnen richten."

Kennis van de organisatie

Programmamanager drs. Jeanne de Loos: "Tijdens de opleiding laten we de deelnemers ook uitgebreid kennismaken met de organisatie, waarbij zowel de interne samenwerking als die met het externe werkveld centraal staat. Zo gaan we op werkbezoek bij het ministerie, zodat je kunt zien wie onze opdrachtgever is en hoe het werkt vanuit de politiek. Het besef wat het betekent om rechtsstatelijk te werken en vanuit verschillende perspectieven te leren kijken, is vanaf de start een belangrijk aspect in de opleiding. Zo leren de deelnemers tijdens de beroepsopleiding zichzelf, de collega’s, het vak en de Belastingdienst kennen net als de impact van het handelen voor belastingplichtigen.

De organisatie investeert echt in de starters. We ondersteunen de deelnemers ook door ze een persoonlijk ontwikkelplan (POP) aan te bieden via POP-coaches; ervaren collega’s die het vakmanschap beheersen en de weg kennen binnen de organisatie", vertelt de programmamanager. "Met persoonlijke aandacht begeleiden zij de jonge professionals. Zij zien hoe de deelnemers zich ontwikkelen en zich bewegen in de organisatie. En kijken waar passende kansen en uitdagingen liggen voor de deelnemers."

Challenge

Aan het eind van het eerste jaar nemen de deelnemers deel aan een challenge waarin ze alles toe kunnen passen wat ze in het eerste jaar hebben geleerd. Aan het begin van het tweede jaar werken de deelnemers 6 maanden op een andere werkplek. Zo ervaren ze hoe het is om in een andere functie of in een ander fiscaal middel te werken.

In de derde fase keren ze, verrijkt door die ervaring, terug naar de oorspronkelijke werkplek om zich verder te verdiepen en verder te ontwikkelen tot een ware belastingdienstprofessional. De Loos: “Na in totaal 2 jaar hebben de deelnemers het werkveld, de samenhang, de werkwijze en de benodigde vakvaardigheden leren doorgronden én toepassen. Dat kunnen ze aantonen in de tweede challenge waarmee ze de beroepsopleiding afronden."

Nieuw perspectief

Er zijn de afgelopen periode binnen verschillende dienstonderdelen van de Belastingdienst ruim 30 vacatures opengesteld voor afgestudeerden in fiscaal recht en fiscale economie. Berkhout: “Daar hebben zich inmiddels veel kandidaten voor gemeld. We kijken of we de eerste groep kunnen aanvullen met jonge starters die de afgelopen jaar anderhalf jaar bij de Belastingdienst zijn komen werken. Daarmee verwachten we de beroepsopleiding in september met zo’n 50 deelnemers te kunnen starten. Volgend jaar volgt de tweede lichting. En in de tussentijd gaan we werken aan een beroepsopleiding voor hbo en later mbo.”

Duidelijk is nu al dat de beroepsopleiding een aanzuigende werking heeft. Berkhout: “We zien dat er veel belangstelling is voor de nieuwe opleiding. En dat is logisch. De opleiding biedt fiscale starters een breed, modern perspectief. Met de beroepsopleiding ben je bij de Belastingdienst architect van je eigen carrière.”

Werken bij de Belastingdienst is enorm veelzijdig. Het is een grote organisatie waar zich veel mogelijkheden aandienen. Of je nu je in data wilt verdiepen, in de vaktechniek of toch meer in de beleidsmatige kant; je kunt alle kanten op. Met de nieuwe beroepsopleiding kunnen academische starters met maximaal twee jaar werkervaring na het selectietraject direct instromen.

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Meer weten?

Stuur dan een e-mail naar beroepsopleiding@belastingdienst.nl

Categorie :

Deel deze pagina