Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Zo kunnen we onze beslissingen beter uitleggen

Waarom krijg ik wel een brief om aangifte te doen en mijn broer niet? Hoe is de naheffing van het privégebruik van mijn leaseauto berekend? Door onze complexe fiscale wetgeving is de vraag stellen vaak makkelijker dan ‘m beantwoorden. Maar dat is snel aan het veranderen.

Door wetgeving te analyseren en te definiëren leggen we juridisch een basis waarmee tekst te vertalen is in regels die omgezet kunnen worden in programmeercode. En hiermee kunnen we geautomatiseerde beslissingen herleiden naar diezelfde wet. Deze methode waar de Belastingdienst voor kiest heet RegelSpraak; het analyseren van wetten tot korte teksten die je kunt vertalen in programmeercode. Beslissingen en berekeningen die worden gemaakt door deze systemen zijn herleidbaar naar de wet.

Elian Baars: "Iedere burger en ondernemer heeft het recht om te weten hoe de Belastingdienst te werk gaat, waarom een bepaalde keuze wordt gemaakt en hoe de berekening van een aanslag tot stand komt. Daarin zit voor mij de motivatie om dit werk te doen.”

IT-adviseur Elian Baars zet zich, met zijn collega’s, al jaren in om deze manier van werken toe te passen. “Iedere burger en ondernemer heeft het recht om te weten hoe de Belastingdienst te werk gaat, waarom een bepaalde keuze wordt gemaakt en hoe de berekening van een aanslag tot stand komt. Daarin zit voor mij de motivatie om dit werk te doen.”

Fiscale wetgeving

Door steeds meer werk uit te voeren op deze manier kunnen de medewerkers bij de BelastingTelefoon uitleggen waarom iemand een uitnodigingsbrief krijgt om aangifte inkomstenbelasting te doen. Ook wanneer iemand een naheffing krijgt door het privégebruik van een auto van de zaak is deze ook helemaal terug te brengen tot onze fiscale wetgeving.

Toch zal het nog wel even duren voordat al het werk van de Belastingdienst op deze manier is georganiseerd. De wetgeving is vaak erg ingewikkeld. Die naheffing over het privégebruik van een auto van de zaak duurde 3 maanden om op te zetten. Die wetten zijn helder, maar soms is er ook meer dan een jaar nodig.

Tip!  Meer weten?

Wil je meer weten over RegelSpraak en wendbare wetsuitvoering, lees dan verder op deze sites:

Vragen over dit artikel?

Bent u journalist? En heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van de persvoorlichters van de Belastingdienst. Bent u niet van de media, maar wilt u wel contact met ons? Ga dan naar contact op maat.

Deel deze pagina