Belastingdienst voor de klas: “Laat geen geld liggen”
Publicatiedatum 30-03-2023, 11:42
Tijdens de Week van het Geld lanceerde de Belastingdienst een speciale ‘belastingles’ voor mbo-studenten. “Wist je dat jullie gemiddeld 180 euro per jaar op straat laten liggen omdat jullie geen belastingaangifte doen?” Gastdocent Demi van Houten wist op het mbo in Utrecht direct de aandacht te trekken. Als één man richt de klas zich tot Demi, want laten zij dan écht geld liggen?
Weerstand doorbreken
Jongeren denken vaak dat belastingaangifte doen ingewikkeld is. Uit onderzoek blijkt dat mbo-studenten er moeite mee hebben. Het gebrek aan kennis zorgt soms voor weerstand. Zonde, want zo laten ze mogelijk geld liggen als ze een bijbaantje of vakantiebaantje hebben.
De Belastingdienst ontwikkelde daarom een gastles om zo het belang van belasting betalen goed over te brengen én jongeren te wijzen op hun kans om geld terug te krijgen. De gastles ‘Laat geen geld liggen’, kan het hele jaar door gegeven worden op mbo-scholen.
Eerste indruk
Gastles aanvragen
We geven het hele jaar door gastlessen. Nieuwsgierig? Vraag een les aan via www.weekvanhetgeld.nl
of neem contact op met gastlessen@belastingdienst.nl. Het lesmateriaal is ook te vinden op Kennisnetwerk.
Op de vraag of Demi als gastdocent wilde optreden, antwoordde ze resoluut: “Natuurlijk wil ik dat doen! Ik vind dit een heel goed initiatief en was meteen enthousiast. Veel jongeren weten weinig over de Belastingdienst, en het doen van aangifte. Omdat ik zelf 3 jaar geleden nog studeerde, herken ik de situatie van studenten. Ik wist zelf namelijk ook niks over belastingen. Samen met de andere gastdocenten ga ik daar verandering in brengen.” Naast kennis delen hoopt Demi ook een goede eerste indruk van de Belastingdienst achter te laten bij de studenten. “Wellicht als een aantrekkelijke toekomstige werkgever”, verduidelijkt ze.
Zelf aangifte doen
Tijdens de les was dan het grote moment daar, de studenten mochten oefenen met een aantal fictieve aangifte cases. “Ze waren zo enthousiast toen ze hoorden dat ze misschien wel geld konden terugkrijgen dat ze massaal besloten om hun eigen aangifte in te vullen. Voor sommige was het niet de eerste keer en die hadden grote verhalen over het geld dat ze hadden teruggekregen”, vervolgt Demi. “Ik moest ze een beetje temperen. Ik zei: ‘check thuis nog even goed alle gegevens voordat je alles verstuurd.”
Beetje helpen
Naast de gretigheid om geld terug te krijgen, zag Demi een verantwoordelijkheidsgevoel bij haar studenten om de aangifte goed in te vullen: “Ze wilden weten of bij hun de loonheffingskorting was toegepast. Daarnaast hadden ze specifieke vragen over hun persoonlijke situatie. Dit geeft wel aan dat jongeren er echt serieus op in gingen. Ze weten dat belasting betalen belangrijk is en willen het graag goed doen. Dat ik ze vandaag een beetje kon helpen, voelt goed.”